EPA
NOS Nieuws

Poolse president laat omstreden mediawet passeren

President Andrzej Duda van Polen heeft zijn handtekening gezet onder de omstreden mediawet, heeft zijn woordvoerder gezegd. De regering krijgt daardoor meer mogelijkheden om in te grijpen bij de publieke omroep. Ze kan bijvoorbeeld hoofdredacties benoemen en ontslaan.

De nieuwe mediawet is een van een reeks omstreden maatregelen van de nieuwe rechts-nationalistische regering. De wet werd kort voor het einde van het jaar door het parlement geloodst. Volgens regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) is de omroep te kritisch, niet onafhankelijk en onvoldoende vaderlandslievend.

Brussel heeft fel protest aangetekend tegen de mediawet en ook de Raad van Europa had Duda opgeroepen hem niet te ondertekenen. Beide zijn bezorgd over de onafhankelijkheid van de media in Polen.

De Europese Commissie overlegt volgende week woensdag over de Poolse rechtsstaat. In het uiterste geval kan Brussel besluiten om Polen zijn stemrecht te ontnemen.

Eind vorige maand gingen tienduizenden Polen de straat op nadat de regering zijn greep had verstevigd op het constitutioneel hof.

De maatregelen volgen op een grote verkiezingsoverwinning van de PiS in oktober. De partij haalde de absolute meerderheid en kon alleen gaan regeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl