De secretaris-generaal van de Raad van Europa Thorbjørn Jagland EPA

Secretaris-generaal Jagland van de Raad van Europa roept de Poolse president op de omstreden Mediawet niet te ondertekenen. De organisatie waarvan bijna alle landen in Europa lid zijn maakt zich zorgen over de onafhankelijkheid van de publieke omroep in Polen.

In sneltreinvaart heeft de nieuwe regering in Polen eind december een wet aangenomen die de regering het recht geeft rechtstreeks de leiding van de omroep te benoemen en ontslaan. Volgens regeringspartij "Recht en Rechtvaardigheid" is de omroep te kritisch, niet onafhankelijk en niet vaderlandslievend genoeg, en zijn ingrepen noodzakelijk om de omroep te hervormen.

De Europese Commissie en Europese journalistenverenigingen hebben de Poolse regering vergeefs opgeroepen de wet in te trekken. Alleen president Duda moet de wet nog ondertekenen voor hij van kracht wordt, maar dat kan elk moment gebeuren. Ook Duda is lid van de conservatieve regeringspartij.   

Europees stemrecht

Volgende week vergadert de Europese Commissie over de gevolgen voor Polen. Mogelijk wordt een procedure in gang gezet om Polen het Europese stemrecht te ontnemen, omdat het land wetten aanneemt die in strijd zijn met de Europese normen en waarden.

De Raad van Europa mengt zich nu in de discussie en stelt voor dat Polen de wet in overleg met de Raad aanpast, zodat die wel aan de Europese regels voldoet.

Correspondent Jeroen Wollaars: "Je kunt dit zien als een nederlaag voor de Poolse regering. Eerder zagen zij in de Raad van Europa juist een partner, omdat die uit meer landen bestaat dan alleen EU-Staten. Ook Turkije, Rusland en een reeks Balkan-landen zijn lid. Polen stapte daarom eerder actief naar de Raad, in de hoop dat zij het conflict over het Grondwettelijk Hof milder zouden beoordelen dan de strenge EU. In het geval van de Mediawet is dat dus niet zo."   

STER reclame