Windmolens langs de A6
NOS Nieuws

Recordaantal windmolens gebouwd

Afgelopen jaar is er een recordaantal windmolens neergezet. In 2015 kwamen er in Nederland 153 windmolens bij, maakte brancheorganisatie NWEA bekend op basis van cijfers van Windstats.

In totaal zijn er nu zo'n 2200 windmolens. "De toename van het aantal windmolens lijkt misschien niet zo groot," zegt Marijn van der Pas van NWEA. "Maar dat komt vooral doordat veel van de bestaande windmolens relatief klein zijn en veel minder vermogen leveren dan de molens die afgelopen jaar werden gebouwd."

Die nieuwe molens leveren samen voor 473.000 huishoudens aan windenergie. Daardoor wordt er in Nederland nu voor 2,4 miljoen huishoudens windenergie geproduceerd.

Aan het begin van 2015 was de totale capaciteit van windmolens 2844 megawatt. Door nieuwe windmolens op land kwam er 406 megawatt bij en door windmolens op zee 129 megawatt. Daardoor kwam de teller aan het eind van het jaar op 3379 megawatt.

Energieakkoord

In het Energieakkoord is afgesproken dat er in 2020 minstens 6000 megawatt aan windmolens op land moet zijn. Dat is genoeg stroom voor ongeveer 4 miljoen huishoudens. Daarnaast moet in 2023 nog eens 4450 megawatt op zee zijn geplaatst.

Vorige maand kwam nog naar voren dat de doelstellingen van het Energieakkoord in gevaar komen. Daarop besloten partijen die deelnemen aan het akkoord om extra maatregelen te treffen om de doelstellingen alsnog te halen.

Volgens Gijs van Kuik, directeur van het Windenergie Instituut van de TU Delft (DUWIND), is de kans groot dat in ieder geval de doelstelling over windenergie gehaald wordt. "Nederland is goed op weg. Er zijn veel grote windparken op zee gepland."

"Alleen bureaucratische problemen kunnen nog roet in het eten gooien", zegt Van Kuik. Zo werd afgelopen maand de nieuwe elektriciteitswet weggestemd door de Eerste Kamer. Daarin werd de bouw van windmolenparken op zee geregeld. Partijen zijn niet tegen die windmolenparken, maar hadden bezwaren tegen andere delen van de wet. Maar minister Kamp van Economische Zaken moet nu wel een nieuwe wet maken waardoor de bouw van de parken zeker een half jaar vertraging oploopt.

Weerstand

De weerstand onder de bevolking tegen windmolens hoeft volgens Van der Pas niet een probleem te zijn. "Er lijkt meer weerstand te zijn, maar dat komt simpelweg doordat er meer plekken met windmolens bij komen. Er is daardoor plaatselijk meer oproer. Maar het aantal tegenstanders neemt niet toe."

Ook worden windmolens een stuk efficiënter, waardoor er minder hoeven te worden gebouwd om een bepaald vermogen te halen, zegt Van der Pas. "Oude windmolens hebben een vermogen die een factor 100 kleiner is dan de nieuwste modellen."

Steeds groter

Die ontwikkeling zal nog wel even doorgaan, denkt Van Kuik. "Vooral op zee worden de windmolens veel groter en dus efficiënter. Op land worden de torens niet meer langer, maar de wieken wel. Nu al is wind op land de goedkoopste energiebron, als alle verborgen subsidies voor fossiele brandstoffen zouden worden weggenomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl