Rob Zweekhorst werd op Nieuwjaarsdag 2014 vermoord. Opsporing Verzocht
NOS Nieuws Binnenland

Schiedammer in Argentinië aangehouden voor megasmokkel cocaïne

Een 47-jarige Schiedammer is in Argentinië aangehouden voor betrokkenheid bij de smokkel van een megapartij van 3000 kilo cocaïne die een paar jaar geleden in Rotterdam werd onderschept. Medeverdachten van de cocaïnesmokkel verklaarden bij een pro-formazitting dat de Schiedammer ook achter de 'vergismoord' zit op GGD-directeur Rob Zweekhorst in Berkel. Het OM wil echter niet zeggen of hij ook verdachte is in dat onderzoek.

De Schiedammer, René F., heeft zich voor de Kerst zelf gemeld op een politiebureau in Argentinië. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie bevestigd. Hij zal voor de drugssmokkel worden uitgeleverd aan Nederland. F. verzet zich niet tegen zijn uitlevering.

Simonshaven

De Schiedammer overleefde in maart vorig jaar een aanslag in Simonshaven. Hij raakte gewond, maar ontsnapte door in het water te springen. Volgens het OM zitten drugscrimineel Henk E. en zijn aangenomen zoon Jimmy R. achter deze mislukte liquidatie.

Na de aanslag adviseerde de politie F. naar het buitenland te gaan omdat hij op een dodenlijst zou staan. Toen zou zijn rol in de drugssmokkel en mogelijke betrokkenheid bij de liquidatie van drugscrimineel Rinus Moerer en moord op Zweekhorst nog niet duidelijk zijn geweest. 

Gerrit G.

Dat bleek pas na de arrestatie van douanier Gerrit G. en de andere verdachten in april vorig jaar. F. stond internationaal gesignaleerd maar was tot voor kort onvindbaar voor justitie.

Het OM verdenkt F. van betrokkenheid bij de mislukte invoer van twee partijen cocaïne, waaronder een megapartij van 3000 kilo. Bij de smokkel speelde volgens het OM de van corruptie verdachte douanier Gerrit G. een cruciale rol. In het strafdossier duikt ook de naam van Johan V., alias de Hakkelaar, op.

Volgens medeverdachten Henk E. en diens zoon Marco zit René F. echter ook achter de zogenoemde vergismoord in Berkel en Rodenrijs. In januari 2014 werd Rob Zweekhorst vlak bij zijn huis doodgeschoten toen hij zijn twee honden uitliet.

Kompaan

Het OM gaat ervan uit dat de huurmoordenaar zich vergist heeft. Niet Zweekhorst was het beoogde doelwit maar Dennis van den B., een kompaan van René F. Van den B. woonde vlak bij Zweekhorst. Van den B. en F. hadden een conflict, zo blijkt uit het dossier.

De vergismoord op Zweekhorst houdt vermoedelijk ook verband met de liquidatie van Rinus Moerer in Steenbergen. Moerer zou ervoor verantwoordelijk zijn dat een partij van 300 kilo cocaïne werd onderschept. Volgens zijn medeverdachten is René F. ook bij deze moord betrokken.

Ontkent betrokkenheid

Volgens zijn advocaat Ed Manders ontkent F. betrokkenheid bij de moorden op Zweekhorst en Moerer. "Hij is daar witheet over. Hij is zelf het slachtoffer van een aanslag. En zijn betrokkenheid blijkt ook niet uit het dossier. Hij heeft zichzelf aangegeven omdat hij zijn eigen verhaal wil vertellen", aldus Manders.

Het OM wil niet zeggen of René F. officieel verdacht wordt van de moorden op Zweekhorst en Moerer. Volgens de woordvoerster van het OM wordt zijn uitlevering alleen gevraagd voor de drugssmokkel.

STER reclame