In Assen konden de schaatsen vanmorgen ook aan
NOS Nieuws

KNMI trekt 'code rood' wegens ijzel in

Het KNMI heeft het weeralarm voor de noordelijke provincies ingetrokken. De status voor Groningen, Friesland en Drenthe is afgeschaald van code rood naar code oranje. Dat is een waarschuwing voor extreem weer. Die code gold al voor de Waddeneilanden.

Het weeralarm werd vannacht afgegeven in verband met ijzel op grote schaal. Doordat het nu niet meer ijzelt, is code rood ingetrokken. In Overijssel en Flevoland was code geel van kracht, maar daar geldt nu geen enkele waarschuwingscode meer.

De witte wereld in het noorden van Nederland

"Het is nog wel heel erg glad in het noorden van het land", waarschuwt het KNMI. "Maar het ijzelen zelf is gestopt. Het getroffen gebied wordt daardoor niet groter." Rijkswaterstaat meldt dat de snelwegen in het noorden nu op de meeste plaatsen weer goed begaanbaar zijn. Daarom kunnen mensen weer de weg op.

Code oranje geldt tot middernacht. Vanavond en vannacht komt er mogelijk opnieuw neerslag aan. Het KNMI houdt in de gaten of de kleurcode daardoor moet worden aangepast.

De afschaling van code rood naar code oranje betekent niet dat het openbare leven in de noordelijke provincies nu weer volledig op gang komt. Zo blijven de hele dag scholen dicht en ook zijn alle afspraken in de ziekenhuizen in Delfzijl en Winschoten afgezegd. Verder zijn ook vanmiddag alle zittingen van de rechtbanken in Groningen, Leeuwarden en Assen afgelast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl