Bussen van Qbuzz staan in de remise in Groningen
NOS NieuwsAangepast

IJzel verlamt openbare leven in noorden van het land

De ijzel in Groningen, Friesland en Drenthe veroorzaakt problemen op de weg en het spoor. Er rijden minder treinen en bussen en rijexamens gaan niet door. Mensen die niet per se op pad moeten, wordt aangeraden om thuis te blijven.

Ook zijn veel scholen in het noorden van het land dicht. Zo hebben basisscholen in de stad Groningen ouders opgeroepen om hun kinderen thuis te houden. "Het is onverantwoord om de weg op te gaan. Het is hier echt een ijsbaan", zei een woordvoerster in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook hogeschool NHL in Leeuwarden en de universiteit in Groningen geven geen college.

Verder gaan tot 14.00 uur de zittingen van de rechtbanken in Groningen, Leeuwarden en Assen niet door.

Ook het Ommelander Ziekenhuis in Delfzijl en Winschoten en de GGD in Groningen hebben alle afspraken afgezegd.

Het Martini Ziekenhuis in Groningen draait wel als normaal. Ook het UMCG heeft geen afdelingen gesloten, maar het ziekenhuis heeft wel te maken met onderbezetting; door de ijzel kunnen veel medewerkers niet naar het ziekenhuis komen. Het UMCG schrijft op zijn website dat patiënten zelf de afweging moeten maken of ze komen als ze een afspraak hebben.

Treinverkeer

Ook het treinverkeer heeft veel last van de gladheid. Vanwege de ijzel rijden minder treinen tussen Zwolle en Leeuwarden en tussen Zwolle en Groningen. Dat levert een vertraging op van ongeveer een uur.

Busbedrijf Qbuzz houdt in Groningen en Drenthe de hele dag alle bussen binnen.

Sommige bussen rijden wel

Staatsbosbeheer in Drenthe waarschuwt mensen om niet het bos in te gaan. Doordat takken door ijs zwaar zijn geworden, is het gevaarlijk om in het bos te wandelen.

Ongelukken

Gisteravond en vannacht zijn door de gladheid tientallen ongelukken gebeurd. Auto's en ook vrachtwagens zijn van de weg gegleden, onder meer op de A7, A28, A32 en A37. Voor zover bekend zijn er geen doden of zwaargewonden gevallen.

"Er is al een miljoen kilo zout gestrooid, maar ijzel is lastig te bestrijden", zei een woordvoerster van Rijkswaterstaat in het NOS Radio 1 Journaal.

Advies in noorden: ga niet de weg op

Weerman Gerrit Hiemstra noemt het heel bijzonder dat het de hele nacht en ochtend ijzelt. Ook vanmiddag kan het glad blijven door ijzel en sneeuwresten. Hij waarschuwt dat de ijzel vanavond terugkeert, en dan waarschijnlijk ook in het midden van het land.

De temperatuurverschillen zijn groot in het land (8.00 uur)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl