Een beurshandelaar in Frankfurt
NOS Nieuws

Beurzen in Europa maken slechte start

Op de eerste handelsdag van het beursjaar kleuren de koersenborden overwegend dieprood. In navolging van de zware koersverliezen in China openden de Europese beurzen met stevige verliezen. Op de beurs van Frankfurt verspeelde de DAX-index 4 procent en Parijs en Amsterdam 3 procent. Voor de Duitse beurs is het de slechtste start van een beursjaar sinds 1988. In Londen bleef het verlies beperkt tot circa twee procent.

In de loop van de dag nemen de verliezen eerder toe dan. Geen enkel AEX-fonds en geen enkele sector ontsnapt aan de malaise.

Het is een slecht begin van het jaar dat ook al in mineur eindigde. Van een eindejaarsrally is niets terechtgekomen. Beleggers worden in beslag genomen door zorgen over China en de wereldhandel. De dalende olieprijs en andere grondstoffenprijzen trekken beurzen verder omlaag. Geheel in stijl sloten de Europese beurzen de laatste handelsdag van 2015 af met verlies.

Kalenderblaadje

De AEX eindigde het beursjaar op 441 punten, een jaarwinst van vier procent. Inmiddels is daar nog maar een procentje van over. De Amsterdamse beursgraadmeter staat nu op 430 punten.

"De wereld en de stemming onder beleggers en investeerders verandert natuurlijk ook niet zomaar als een kalenderblaadje wordt omgeslagen en er een nieuw jaar begint", zegt NOS-economieredacteur André Meinema. "De zorgen van nu zijn dezelfde als van oudjaarsdag: China, olie en de wereldhandel die de omzetten en winsten van bedrijven onder druk zetten."

Vrije val

In China werd de handel op de beurs van Shanhai en Shenzhen stilgelegd nadat de koersen met meer dan 7 procent waren gedaald. De nieuwe beursmaatregel om bij koersdalingen van 5 procent de handel even stil te leggen om de handel te kalmeren konden een vrije val niet voorkomen.

Chinese beleggers besloten tot verkoop na slechte industriecijfers die de Chinese economische malaise leken te onderstrepen. Ook werd vooruit gelopen op de opheffing van een eerder ingestelde anti-speculatieregel die grote aandeelhouders verplicht om hun aandelen langer vast te houden. Beleggers zijn bang dat na de opheffing veel aandelen van de hand gedaan worden met lagere koersen als gevolg. Zij willen die koersdalingen voor zijn.

Olie

De olieprijs liep dit weekend op door de toenemende spanningen tussen Iran en Saudi-Arabië na de executie van een sjiïtische geestelijke en de bestorming van de Saudische ambassade in Teheran, maar vanmorgen daalde de prijs weer wat. Voor een vat ruwe Brentolie wordt nu ruim 37,50 dollar betaald.

De olieprijs staat al met al op het laagste niveau in zeven jaar. Overproductie door Opec-landen en Amerikaanse schalieolie en minder vraag naar energie door de magere Chinese economische groei zijn hier debet aan.

Bovendien maakt Iran zich op om zich op de oliemarkt te storten en de olieproductie op te voeren na het opheffen van de sancties. Dat voornemen zette de voorbije maanden al extra druk op de olieprijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl