Eind november ging ABN Amro met succes naar de beurs
NOS NieuwsAangepast

AEX tobberig het jaar uit op 441,82 punten

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

De AEX-index is op de laatste dag van het jaar gesloten op 441,82 punten. Dat betekent dat de jaarwinst iets hoger uitkomt dan 4 procent. Vorig jaar was de slotstand 424,47 punten.

Als je dat legt naast het rendement van het gewone spaarboekje van nog geen procent is het vier keer beter, maar vergeleken met de stand van eind april van 509 punten en het vooruitzicht van een winst van 20 procent is het teleurstellend.

In de eerste maanden gingen de beurzen fluitend omhoog. De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde voor 60 miljard euro per maand steunaankopen aan om de economie vlot te trekken, geld dat vooral richting financiële markten stroomt. De economie deed het goed en liet een stevige groei zien.

Maar richting de zomer ging het de andere kant op. Er dreigde een nieuwe Griekse crisis die hoog gespeeld werd en het woord Grexit viel vaak. De brand werd geblust en een akkoord hield de Grieken binnenboord.

China

In de zomer ging het mis aan de andere kant van de wereld: China. De haarscheuren in de Chinese economie werden problematisch. De Chinese beurs klapte in elkaar na een onwaarschijnlijk snelle opmars en sleurde de andere beurzen in de wereld mee omlaag.

De verwarring was zo groot dat koersen in Europa en op Wall Street even met bijna 10 procent wegzakten. De AEX kelderde in drie weken tijd van meer dan 500 punten naar 420 punten.

Daarna kwam het ook niet meer goed. De verzwakkende Chinese economie trekt een wissel op de wereldhandel en wereldeconomie. De olieprijs zette een daling in, gevolgd door andere grondstoffenprijzen. De problemen in het Midden-Oosten, de vluchtelingenstroom en de terreuraanslagen deden het vertrouwen omslaan.

Klappen en klappers

Grondstofbedrijven kregen de hardste klappen. Shell verloor dit jaar 25 procent, staalbedrijf Arcelor Mittal meer dan 50 procent. Maar het kan nog erger: verzekeraar Delta Lloyd raakt door ruzie met De Nederlandsche Bank en twijfels over de financiële buffers zelfs 70 procent kwijt. Twee beursfondsen gingen failliet en zagen de koers helemaal verdampen: Imtech en Macintosh. De aandelen zijn nu nog maar een paar cent waard.

Aan de andere kant zijn er ook bedrijven geweest die profiteerden van de aantrekkende economie, zoals Randstad met 46 procent koerswinst. Of van overnamekoorts zoals TNT en TomTom. De verwachtingen rond biotechnologie- en farmabedrijfjes zorgen voor koopwoede en een soort biotechbubbel. De koers van Galapagos met een potentieel medicijn voor reuma steeg met meer dan 250 procent.

In dat roerige najaar ging ABN Amro met succes naar de beurs. Het aandeel ging voor 17,75 euro naar de beurs en staat amper een maand later met 20,70 euro op een fraaie plus van meer dan 15 procent. Voor de Staat een hele opluchting en een prettig vooruitzicht voor de rest van de aandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl