Er is een stijging van het aantal gestolen e-bikes Michael de Smit/NOS

E-bikes massaal gestolen, politie zet lokfietsen in

time icon

Politie en verzekeraars gaan de golf aan diefstallen van elektrische fietsen aanpakken. In 2015 is opnieuw een recordaantal e-bikes gestolen. De politie gaat meer lokfietsen inzetten om bendes van professionele fietsendieven op te sporen.

Verzekeraars zeggen dat het aantal diefstallen van e-bikes het afgelopen jaar weer flink is gestegen. "We hebben 20 procent meer uitgekeerd na diefstal van e-bikes", zegt directeur Douwe Boeijenga van fietsverzekeraar ENRA. "In 2015 was het aantal diefstallen echt extreem. We zien een duidelijke stijging."

Ook Unigarant, het verzekeringsbedrijf van de ANWB, bevestigt dat het afgelopen jaar weer beduidend meer elektrische fietsen zijn gestolen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De politie gaat de diefstal van e-bikes aanpakken

Miljoenen euro's 

Dat er steeds meer elektrische fietsen worden gestolen, is in elk geval voor een deel een gevolg van het groeiende aantal e-bikes in Nederland. Exacte cijfers zijn er niet, omdat in aangiftecijfers van de politie geen onderscheid wordt gemaakt tussen gewone en elektrische fietsen. 

Geschat wordt dat er vorig jaar zo'n 25.000 e-bikes gestolen zijn. Op dit moment zijn er zo'n 1,5 miljoen elektronische fietsen in Nederland. Hoeveel er vorig jaar verkocht werden, is nog niet bekend. In 2014 waren het er 223.000.  

De drie grootste fietsverzekeraars waren het afgelopen jaar zeker 10,5 miljoen euro kwijt aan schadeclaims. Een nieuwe e-bike kost al snel tussen de 1500 en 2500 euro.

Oost-Europa

De politie heeft aanwijzingen dat elektrische fietsen vooral in trek zijn bij georganiseerde bendes. Zo verdween in oktober een partij van 200 e-bikes bij een bedrijf in IJsselstein. Ook stuit de politie soms op bestelbusjes waarin tientallen gestolen fietsen tegelijk worden vervoerd. 

Verzekeraars vermoeden dat veel gestolen fietsen naar Oost-Europa gaan, ook omdat de fietsen in Nederland goed geregistreerd zijn. 

Een agent plaatst een elektrische lokfiets in Amersfoort Michael de Smit/NOS

De partijen gaan de diefstal van e-bikes daarom gericht aanpakken. De plekken waar de meeste fietsen verdwijnen, worden de komende tijd in kaart gebracht. Daar gaat de politie elektrische lokfietsen neerzetten. Tot nu toe werden met lokfietsen vooral gelegenheidsdieven gepakt. De politie wil nu de professionele dieven en helers opsporen. Dat kan onder meer door de lokfietsen langer te blijven volgen, om te zien waar ze uiteindelijk terechtkomen.

Verzekeraars vinden dat fietseigenaars nog te laks zijn met het beveiligen van hun e-bike. Ze wijzen op het belang van extra sloten. Verder vragen ze gemeenten om meer ijzeren hekjes te plaatsen, waar de fietsen aan vastgezet kunnen worden. 

STER Reclame