Catalonië stevent af op nieuwe verkiezingen

Gabriela Serra i Frediani van de CUP (midden) licht het besluit van de partij toe AFP

In de autonome Spaanse regio Catalonië moeten de kiezers waarschijnlijk binnenkort weer naar de stembus. De ultralinkse partij CUP weigert samen te werken met regiopresident Artur Mas en zijn centrumrechtse partij.

Premier Mas is net als de CUP voor afscheiding van Catalonië van Spanje. Hij haalde met zijn coalitie bij de regionale verkiezingen van 27 september de meeste zetels in het parlement, maar geen absolute meerderheid. Daardoor had hij de steun van de antikapitalistische CUP nodig, maar die heeft nu besloten hem niet te steunen.

De termijn voor de vorming van een regering verstrijkt op 10 januari. Het ziet er niet naar uit dat er dan eensgezindheid is over een regering. De nieuwe verkiezingen zijn waarschijnlijk in maart.

Verwarrend

De situatie in Catalonië vergroot volgens waarnemers de kans dat er ook in heel Spanje nieuwe verkiezingen komen. Door het mislukken van het coalitieoverleg in Catalonië is het gevaar van afscheiding van de regio verminderd. Daardoor zullen de Spaanse PP van premier Rajoy en de socialisten minder reden zien om zelf een coalitie te vormen.

De uitkomst van de nationale verkiezingen van twee weken geleden was verwarrend. De PP bleef de grootste partij, maar verloor flink, waardoor er voor het eerst sinds het herstel van de democratie in 1976 een coalitieregering gevormd zou moeten worden. Er is nog steeds geen zicht op zo'n landelijke coalitieregering, omdat de partijen ver uit elkaar liggen.