NOS Nieuws

Spanje in verwarring na historische parlementsverkiezingen

Spanje wordt vanochtend verward wakker. De regerende Volkspartij (PP) verloor fors in de parlementsverkiezingen en voor het eerst in de geschiedenis moet er een coalitie gevormd worden. "Er gaat een schokgolf door het land", zegt correspondent Jessica van Spengen.

"Het Spaanse volk heeft het tweepartijensysteem de doodsteek toegebracht", schrijft de Spaanse krant El Mundo. "Het wordt heel erg moeilijk om een regering te vormen", koppen de collega's van El País. En ook de publieke omroep meldt enigszins verward dat er "geen duidelijke meerderheid is in het parlement".

Het wordt inderdaad moeilijk om een regering te vormen, zegt Van Spengen. "Maar de enige die dat niet nog niet helemaal doorheeft, is Rajoy."

Rajoy: moeten stabiele regering vormen

De huidige premier wil een coalitie vormen, kondigde hij vannacht aan. "Het punt is dat hij daar in aanloop naar de verkiezingen niet echt voor open stond", zegt Van Spengen. "Hij wilde er niet zoveel van weten."

Maar nu moet hij wel. Samenwerking met nieuwkomer Ciudadanos is een optie, maar partijleider Albert Rivera eist dat Rajoy eerst aftreedt. Als Rajoy er niet uitkomt, is een coalitie van de sociaal-democratische PSOE en nieuwkomers Ciudadanos en Podemos ook een mogelijkheid.

"Maar Podemos en PSOE zijn het over belangrijke punten oneens", zegt Van Spengen. "Bijvoorbeeld over de vraag of er een referendum gehouden moet worden over Catalaanse onafhankelijkheid."

De Spanjaarden moeten binnen twee maanden een nieuwe regering vormen, anders worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Van Spengen: "Ik zou het heel knap vinden als het Rajoy lukt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl