Jillert Anema heeft kritiek op de marathonschaatssters
NOS Sport

Anema mist killersmentaliteit bij marathonschaatssters

Natuurlijk was hij blij met de nationale marathontitel van zijn pupil Irene Schouten. De wedstrijd op de Jaap Edenbaan was Jillert Anema echter een doorn in het oog. "Wel een beetje tenenkrommend", oordeelde de schaatscoach over de titelstrijd die in een massasprint uitmondde.

"De dames hebben niet de inhoud of hebben niet de moed om initiatief te tonen, waardoor er onevenredig veel wordt afgewacht. Je hebt moed nodig", was Anema duidelijk over het marathonschaatsen bij de vrouwen.

Schouten, een van de schaatssters uit de ploeg A-Ware/Fonterra van Anema, pakte haar eerste titel door in de sprint af te rekenen met Janneke Ensing en Iris van der Stelt.

Er was in de ogen van Anema zondagmiddag in Amsterdam te weinig strijd in het peloton. Zijn visie over het damesschaatsen: "Dames willen over het algemeen alles bij elkaar houden en die willen een gezin stichten. Ze blijven in het peloton dus ook lekker bij elkaar. Daar zijn ze eigenlijk ook het beste in."

Eenzaam

Anema mist de aanvalslust bij de dames. "Zodra ze alleen weg zijn, worden ze eenzaam. Dan kijken ze eens om zich heen en vragen zich af: wat moet ik nou? Er is geen killersmentaliteit of de absolute en onvoorwaardelijke wil om iedereen de kop onder water te houden."

Irene Schouten pakt titel op NK marathon

Anema probeert de schaatssters binnen zijn eigen team anders te laten rijden. "De vrouwen van A-ware hebben wel aangevallen en worden daarin gestimuleerd. Er zijn echter ploegen die meer schaatssters hebben. Wij zouden graag zien dat die ook het initiatief nemen."

"Maar wat je in de training doet, krijg je terug in de wedstrijd. Je hoeft alleen maar de tijden in de wedstrijden te klokken. Die moet je in de training ook gaan rijden en dan 20 minuten doorkachelen. Het is nu allemaal gezellig, hartstikke leuk. Er 'mot' getraind worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl