NOS Schaatsen

Eerste NK-marathontitel voor Schouten

Irene Schouten pakt titel op NK marathon

Irene Schouten is voor de eerste keer in haar carrière Nederlands kampioene op de marathon geworden. Op de Jaap Edenbaan kwam de titelfavoriete na tachtig rondjes schaatsen als eerste over de finish in Amsterdam.

De 23-jarige Schouten maakte het werk van haar ploeggenoten op overtuigende wijze af. In de finale maakte vooral Carien Kleibeuker indruk door lang aan de kop van het peloton te rijden.

Schouten won uiteindelijk met een verrassingsaanval in de eindsprint van Janneke Ensing, die dit seizoen al vijf marathons op haar naam schreef. Ensing pakte het zilver. Het brons was voor Iris van der Stelt.

Janneke Ensing (l), Irene Schouten (m) en Iris van der Stelt (r) op het podium van de NK marathon

Botsing

Halverwege de wedstrijd kwam Schouten nog in botsing met Lisa van der Geest die ten val kwam en de wedstrijd moest verlaten. Schouten, viervoudig winnares van NK-goud op de massastart, pakte vorig jaar nog zilver achter de inmiddels gestopte Mariska Huisman.

"Lisa en ik raakten in de knoei", vertelde Schouten na afloop. "Het was absoluut niet de bedoeling dat ze zou vallen. Uiteindelijk kon ik de wedstrijd goed afmaken, omdat mijn ploeggenoten zo sterk waren. Zij hebben echt super werk gedaan voor mij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl