Tomasz Lis (l) in 2014 met toenmalig premier Donald Tusk
NOS Nieuws

Leegloop bij Poolse omroep vanwege mediawet

In Polen zijn een viertal prominente gezichten van de omroep verdwenen als gevolg van de invoering van de nieuwe mediawet. Het gaat om drie directeuren van zenders van de Poolse publieke omroep TVP en om Tomasz Lis, een van de bekendste journalisten van Polen. Hij had een eigen talkshow.

Het is onduidelijk of de vier uit vrije wil zijn opgestapt, of dat ze zwaar onder druk zijn gezet om te vertrekken. Volgens de nieuwe mediawet kan de Poolse regering leden van het bestuur en de raden van toezicht bij de TVP benoemen. Verwacht wordt dat veel leidinggevend personeel wordt vervangen.

Op de wet is in binnen- en buitenland veel kritiek, omdat die de democratie en de persvrijheid zou uithollen. Lis zegt in een open brief dat hij de Poolse democratie wil blijven verdedigen en dat hij voortaan "elders" zijn tv-programma zal maken.

Cultuurinstituten

Regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid, van partijleider Jaroslav Kaczynski en premier Beate Szydlo, voert sinds de verkiezingsoverwinning in oktober in sneltreinvaart hervormingen door. Eerder werd al de greep op het Constitutioneel Hof verstevigd.

Kaczysnki en Szydlo willen de omroep en het persbureau PAP nu omvormen tot "nationale cultuurinstituten".

Op Nieuwjaarsdag was er een ludieke protestactie op de Poolse radio tegen de mediawet. Voorafgaand aan het nieuws werd ieder uur de Negende Symfonie van Beethoven of het Poolse volkslied gespeeld. De Negende Symfonie is de hymne van de Europese Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl