Het Poolse parlement stemde op Oudjaarsdag met de omstreden wet in
NOS Nieuws

'Europees protest' op Poolse radio tegen nieuwe mediawet

Op de Poolse publieke radio wordt geprotesteerd tegen de wet waardoor de greep van de regering op de media wordt verstevigd. Op de nieuwszender van het land zijn ieder uur voorafgaand aan het bulletin afwisselend de Negende Symfonie van Beethoven en het Poolse volkslied te horen. De Negende Symfonie (Ode an die Freude) is het officiële volkslied van de Europese Unie.

De radiozender zegt zo stelling te willen nemen tegen de inperking van de vrijheid van meningsuiting en de bedreiging van het pluralisme. De nieuwe mediawet, die de afgelopen dagen in sneltreinvaart door het parlement werd geloodst, geeft de regering de mogelijkheid leden van het bestuur en de raden van toezicht van de publieke omroep te benoemen.

Ruk naar rechts

De nieuwe conservatieve regering van Polen wil meer zeggenschap over de publieke media en wil de stations omvormen tot 'nationale culturele instellingen'.

De partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) behaalde bij de verkiezingen in oktober de absolute meerderheid, waardoor het land een forse ruk naar rechts heeft gemaakt. Eerder werd ook al de grip op het Constitutioneel Hof in Polen versterkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl