De brand die woedde in The Address Hotel in Dubai
NOS Nieuws

'Wolkenkrabber zoals in Dubai nooit echt brandveilig'

Het vuur in de wolkenkrabber in Dubai waar gisteravond brand uitbrak, smeult nog na. Veel mensen die op het moment van de brand in het gebouw waren, zijn verbaasd dat er maar veertien mensen gewond zijn geraakt. "Er ging helemaal geen brandalarm af", vertelt een Britse ooggetuige aan de televisiezender Sky News.

In The Address Hotel, dat 63 verdiepingen hoog is, brak gisteren rond 19.00 uur Nederlandse tijd brand uit. In de chaos die ontstond, kreeg een persoon een hartaanval. Die overleed even later in het ziekenhuis, zeggen bronnen. "Iedereen raakte in paniek", vertelt de Britse ooggetuige. "De hitte in het gebouw was overweldigend. Het was echt angstaanjagend."

Andere mensen die in het hotel waren, hebben wel een alarm horen afgaan. Sommigen van hen zeggen dat de sproeiers niet werden geactiveerd. Een Britse zakenman zegt tegen The Guardian dat het personeel van The Address Hotel wel adequaat reageerde. "Ze lieten ons meteen zien waar de uitgangen waren", zegt hij.

Als er in een van de ruimtes brand uitbreekt, zit je in de kamer ernaast nog een tijdje veilig.

Erik Janse, brandveiligheidsadviseur

Volgens Erik Janse, een brandveiligheidsadviseur, zijn nooduitgangen het belangrijkste wanneer er brand uitbreekt in een gebouw met veel verdiepingen. "Dit soort gebouwen beschikt meestal over een aantal vluchtroutes. Het is belangrijk dat die goed zichtbaar zijn."

Hij vertelt dat de hoge gebouwen, zoals wolkenkrabbers, vaak zijn opgedeeld in een aantal compartimenten, die allemaal afzonderlijk brandveilig zijn gemaakt. In hotels geldt dat vaak voor alle kamers. "Als er dan in een van de ruimtes brand uitbreekt, zit je in de kamer ernaast nog een tijdje veilig."

Toeschouwer: het was best beangstigend

Het vuur begon op de twintigste verdieping van The Address Hotel en kroop vervolgens in hoog tempo langs de muren van het gebouw omhoog. Volgens de autoriteiten hebben de brandwerende systemen in het gebouw voorkomen dat het vuur zich binnen net zo snel verspreidde.

Janse denkt dat er daardoor niet meteen overal in het gebouw brandalarmen en sproeiers zijn afgegaan. "Het vuur verspreidt zich in het gebouw zelf minder snel door brandwanden en branddeuren. Als er onmiddellijk overal sproeiers afgaan, is de materiële schade in de wolkenkrabber misschien nog groter."

Incidenten

In 2015 woedde er twee keer eerder een grote brand in Dubai. In november brandden er drie appartementenblokken af in het centrum van de stad. In februari ontstond vuur in een van de hoogste wolkenkrabbers van Dubai. Bij die incidenten vielen geen slachtoffers.

Wat de oorzaak is van de brand in The Address Hotel, is niet duidelijk. Volgens Janse is het erg lastig om hoge gebouwen zoals in Dubai compleet brandveilig te maken. "Er worden daar waarschijnlijk wel meer veiligheidsmaatregelen genomen", zegt hij. "Een vuur dat in zo’n gebouw ontstaat, blus je niet zo maar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl