Brandenburger Tor in Berlijn
NOS Nieuws

Op veel plekken dreiging, maar grote aanslag Oud en Nieuw blijft uit

Hoewel op veel plekken sprake was van een terreurdreiging zijn aanslagen in wereldsteden met Oud en Nieuw uitgebleven. Door de dreiging waren op veel plekken extra veiligheidsmaatregelen genomen. Een grote vuurwerkshow in Brussel werd bijvoorbeeld afgelast.

In de Belgische hoofdstad was het daardoor rustiger dan andere jaren. "Iedereen die naar de Grote Markt ging werd gefouilleerd. Op alle wegen naar het plein stond politie", zegt verslaggever Martijn van der Zande, die in de stad was. "Kroegen en clubs waren wel open. Ondanks dat er weinig georganiseerd was gingen uiteindelijk toch nog veel mensen de straat op."

In Parijs kwamen duizenden mensen samen op de Champs-Élysées. Ook daar verliep de viering rustig. Rond de avenue waren 1600 politieagenten en militairen actief. In de hele Franse hoofdstad werden in totaal zo'n 11.000 agenten en militairen ingezet, tweeduizend meer dan een jaar eerder.

  • RTR
    2016 in Brazilie

Een deel van München werd afgesloten na dreiging van een aanslag door IS. Twee stations werden geëvacueerd na "zeer concrete" aanwijzingen dat die doelwit zouden zijn van zelfmoordterroristen. Het bleef uiteindelijk rustig in de stad. Naar de extremisten wordt nog gezocht. Of die zich in Duitsland of elders bevinden, is onduidelijk.

Op een zwaar beveiligd Times Square in New York verzamelden zich een miljoen mensen. Zo'n zesduizend agenten hielden daar de straten in de gaten.

In Dubai vloog een wolkenkrabber in brand. Daarbij vielen volgens de autoriteiten geen doden, wel raakte een aantal mensen gewond. Wat het vuur veroorzaakte, is nog onduidelijk.

  • AFP
    Grote Markt in Brussel
  • EPA
    Arc de Triomphe in Parijs
  • AFP
    Agenten bewaken een treinstation in München
  • AFP
    Times Square in New York

In de Filipijnse hoofdstad Manilla raakten duizenden mensen dakloos door vuurwerk. Huizen in een sloppenwijk vlogen in brand en het vuur sloeg snel over naar andere huizen. De bewoners probeerden het vuur tevergeefs met emmers water te blussen.

Elders in het land vielen een dode en 130 gewonden door verkeerd gebruik van vuurwerk.

Op de Nijl ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro kwamen 13 mensen om het leven. Ze vierden Oud en Nieuw toen hun boot zonk. Aan boord waren 22 feestvierders; negen van hen worden nog vermist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl