Politie bij nationaal vuurwerk bij Erasmusbrug
NOS Nieuws

Politie grote steden: geen extreme jaarwisseling

De politie in de drie grote steden concludeert dat de jaarwisseling niet problematischer is verlopen dan verleden jaar.

In Amsterdam zijn er 157 aanhoudingen verricht, vorig jaar waren dat er vijf minder. Er waren twee ernstige incidenten: één keer werd zwaar vuurwerk naar de politie gegooid en bij een ander incident werd geweld gebruikt tegen een verkeersregelaar.

Overzicht incidenten

In Den Haag waren 171 incidenten. In de meeste gevallen ging het om illegaal vuurwerk. 54 mensen zijn aangehouden, dat is bijna een kwart minder dan vorig jaar. Volgens de gemeente Den Haag is het geweld tegen hulpverleners aanzienlijk afgenomen.

Niet compleet

De politie van Rotterdam heeft in de nieuwjaarsnacht 98 mensen aangehouden, onder wie enkele lieden die zich schuldig hadden gemaakt aan geweld tegen agenten. Vorig jaar werden zo'n twintig mensen meer aangehouden. Drie agenten zijn gewond geraakt; een van hen liep een gehoorbeschadiging op, de anderen zijn lichtgewond.

Al met al was de nacht "niet buitengewoon druk", aldus de Rotterdamse politie, en werden er evenveel arrestaties verricht als tijdens "een warm, druk zomerweekend".

In de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe heeft de politie in totaal 48 mensen aangehouden. Van hen zitten er nog 32 vast. 950 keer kwam er bij de politie een melding binnen van vuurwerkoverlast, branden en opstootjes.

Het beeld van de politie is nog niet compleet. De verwachting is dat er de komende uren en dagen nog meldingen bijkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl