Veel DA-winkels zijn van ondernemers uit de buurt ANP

Drogisterijen moeten elkaar helpen. Dat was de gedachte bij de oprichting van de eerste DA-winkel in 1942. Vijf drogisterijen gaan midden in de Tweede Wereldoorlog de samenwerking met elkaar aan. Het is de geboorte van de 'Drogisten Associatie'. Vandaag, 73 jaar later, is het moederbedrijf failliet verklaard.

Dat heeft niet direct gevolgen voor het overgrote deel van de winkels. 266 filialen zijn in handen van franchise-ondernemers en dat past bij de formule. De lokale ondernemers uit de buurt zouden de klanten gerichter kunnen bedienen. DA heeft ook een diverser aanbod dan de andere grote drogisterijketens. 

Crisis

Het gaat DA voor de wind: eind jaren '90 heeft het merk 800 winkels. Tot 2007 wint DA 11 keer de prijs voor beste drogisterij van Nederland. Maar vanaf dan gaat het slechter. DA komt in de problemen door een prijzenoorlog onder drogisterijen. Het aantal winkels is dan al gedaald naar 430 en DA komt in handen van een groep private investeerders. 

De winkelketen wordt niet meer wat het was. Het roer moet om. Het moederbedrijf wil een nieuwe formule invoeren: DA Fris, Gezond en Mooi, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Franchise-ondernemers zien de verandering niet zitten. Uiteindelijk oordeelt de rechter dat DA de plannen toch mag uitvoeren. In april 2015 openen de eerste winkels volgens de nieuwe formule de deuren. 

Uitstel van betaling

Maar die nieuwe formule krijgt niet de tijd om zich te bewijzen. DA kan de rekeningen niet meer betalen. Vorige week vraagt het bedrijf uitstel van betaling aan bij de rechtbank in Amsterdam. 

Volgens algemeen directeur Henk Castelijns is het probleem simpel samen te vatten: "Veel van onze franchise-houders hebben het contract met ons niet verlengd en zijn naar een andere partij gestapt. Daarnaast zijn er nogal wat ondernemers die zelf ook in financiële moeilijkheden zitten en hun facturen niet meer kunnen betalen. Daar zijn we veel omzet door kwijtgeraakt."

Failliet

Vandaag kwam de curator met het beslissende bericht: de rechtbank heeft de surseance van betaling omgezet in faillissement. Bij het hoofdkantoor en de zeven winkels die nu officieel failliet zijn, werken 212 mensen.

De 266 franchise-vestigingen blijven volgens de advocaat van DA gewoon open. De toevoer van artikelen kan wel stokken: een groot deel van het assortiment krijgen de franchise-winkels aangeleverd via het hoofdkantoor. 

STER reclame