Ook uitstel van betaling voor drogisterijketen DA
Drogisterij DA Retailgroep kan zijn rekeningen niet meer betalen. Het bedrijf moest daarom vandaag uitstel van betaling aanvragen bij de rechtbank in Amsterdam.
De rechter kende het verzoek toe en heeft tijdelijke bewindvoerders aangesteld. Wie dat zijn, is nog niet bekend.
De aanvraag betreft het hoofdkantoor van DA en zeven drogisterijen die DA zelf exploiteert. Daarnaast telt de keten nog 266 winkels waar franchise-ondernemers aan het roer staan. Dat zijn zelfstandige ondernemers, die niet direct worden geraakt door de problemen van het moederbedrijf.
Bij het hoofdkantoor en de winkels waarvoor het uitstel wel geldt, werken 212 mensen. De winkels blijven voorlopig open en de medewerkers werken vooralsnog door. Ook de webshop gaat niet dicht.
Ruzie
Vorig jaar ontstond er een botsing tussen franchise-ondernemers en DA Retailgroep. Het overkoepelende bedrijf wilde een nieuwe formule invoeren onder de naam DA. Dat plan stuitte op veel verzet en beide partijen stapten naar de rechter. Uiteindelijk oordeelde de rechter dat DA de plannen mocht uitvoeren.
Uit de uitspraak blijkt dat DA ook toen al in de problemen was. "DA stelt [...] dat het water haar aan de lippen staat en dat er nu wat moet gebeuren. De DA-formule zoals die op dit moment wordt gehanteerd heeft onvoldoende appeal voor veel DA-ondernemers. DA moet daarom de gelegenheid krijgen om de DA-formule toekomstbestendig te maken."
Klanten weg
"Het heeft weinig zin om heel veel woorden vuil te maken aan wat er in het verleden is gebeurd", zegt Henk Castelijns, algemeen directeur van de DA Retailgroep. "Het is in twee zinnen samen te vatten. Veel van onze franchise-klanten hebben het contract met ons niet verlengd en zijn naar een andere partij gestapt."
"Daarnaast zijn er nogal wat ondernemers die zelf ook in financiële moeilijkheden zitten en dus hun facturen niet meer kunnen betalen. Daar zijn we veel omzet door kwijtgeraakt."
Gevolgen
Indirect heeft het uitstel van betaling wel gevolgen voor de 266 franchisers. "Als wij niet meer voor de aanvoer van artikelen naar de winkels kunnen zorgen, ga je dat merken", aldus Castelijns. "Wie we nu betalen en welke diensten we nog kunnen verlenen, moet ik in samenspraak met de bewindvoerders beslissen."
Daarnaast raakt de surseance de toeleveranciers aan DA Retailgroep zelf. De rechter heeft namelijk een afkoelingsperiode afgekondigd. Dat betekent dat leveranciers op dit moment de al geleverde goederen waarvan ze mogelijk nog eigenaar zijn, niet kunnen opeisen.
V&D
Het is het tweede geval van uitstel van betaling in de Nederlandse winkelstraat binnen een dag. Ook warenhuisketen V&D zit in grote problemen.