NOS Nieuws Economie

Moederbedrijf van drogisterijketen DA failliet

ANP

Het moederbedrijf van drogisterij DA, DA Retailgroep, is failliet. Vorige week vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan bij de rechtbank in Amsterdam. Dat ging om een verzoek voor het hoofdkantoor van DA en zeven drogisterijen die DA zelf exploiteert. 

Teunis Meijer van advocatenbureau Ludwig & Van Dam kreeg vandaag de bevestiging van de curator. "De rechtbank heeft de surseance van betaling omgezet in faillissement." Hij heeft nog geen formeel bericht gekregen van het hoofdkantoor van DA. 

Bij het hoofdkantoor en de winkels die nu officieel failliet zijn, werken 212 mensen.

Uiteinde

FNV-bestuurder Frans de Beer noemt het faillissement een bittere pil voor de betrokken medewerkers. "Tweehonderd mensen komen morgen op straat te staan. Een slechter uiteinde kun je niemand toewensen."

Het is nog onduidelijk of er een doorstart van DA zal komen. De Beer hoopt van wel, maar maakt ook een kanttekening: "Vaak zie je dat een overnemende partij bij een faillissement de krenten uit de pap haalt. Na een faillissement kun je met een 'schone lei' beginnen. Wij hopen dat een overnamepartij op een sociale manier met de medewerkers omgaat."

Franchisers

De keten telt ook zo'n 266 franchise-ondernemers. Die zijn zelfstandig en worden niet direct geraakt door de problemen van het moederbedrijf. Wel kan het zijn dat de aanvoer van artikelen naar de franchisers nu stokt. De ondernemers krijgen een groot deel van hun assortiment via het hoofdkantoor. Volgens advocaat Meijer blijven die winkels gewoon open. 

Ronald Rodenburg is zo'n franchiser. "Indirect merken wij het als franchisenemers wel, bijvoorbeeld als het gaat om toelevering. Maar we staan er positief in."

Volgens Rodenburg zijn de voorraden op het moment goed en franchisers kunnen wel het een en ander opvangen met andere groothandels. "De consument mag er zo min mogelijk van merken. Het merk bestaat 73 jaar, het is een icoon in de markt." 

Interesse

Rodenburg heeft goede hoop dat er een toekomst is voor het merk DA. "Er zijn geïnteresseerde partijen om met ons onder deze naam door te gaan, dat is ook onze insteek."

Advocaat Meijer kan nog niets zeggen over mogelijk interesse van andere partijen: "De curator kijkt daar uiteraard naar, maar daar kan ik nu geen uitspraken over doen."

STER reclame