ANP

Vluchtelingenwerk Nederland heeft geen begrip voor het besluit van de gemeente Loon op Zand om kinderen uit het speciale basisonderwijs begeleid langs een azc te laten fietsen, omdat hun ouders bang zijn dat hun iets overkomt.

"Dit is toch wel de wereld op zijn kop", zegt adjunct-directeur Jasper Kuipers Hij vindt dat de gemeente zijn rug recht had moeten houden. Hij vindt het prima dat kwetsbare kinderen bij een verandering in hun leefomgeving wat extra begeleiding krijgen. Maar in dit geval had de gemeente volgens hem het idee dat de kinderen onveilig zijn, moeten wegnemen.

"Vluchtenlingen worden gecriminaliseerd"

Dat laatste is onvoldoende geprobeerd, zegt Kuipers. Hij wijst erop dat de gemeente vorig jaar het leerlingenvervoer heeft afgeschaft en vermoedt dat ook dat een rol speelt. "Als je met mensen praat blijken er vaak hele andere dingen ten grondslag te liggen aan de zorgen die mensen hebben rondom de komst van vluchtelingen." De gemeente zegt dat "het uiterste" is gedaan. 

Kuipers is bang dat het besluit van Loon op Zand ook elders het beeld versterkt dat de komst van vluchtelingen tot veiligheidsproblemen leidt. "Door deze maatregel legitimeren zij de angstgevoelens en gaan we toch weer naar een situatie dat we vluchtelingen in een hoek van criminaliteit zetten."

Uit onderzoeken van onder andere de politie blijkt dat het rond azc's niet onveiliger is dan in een gemiddelde woonwijk.

STER reclame