Op het vakantiepark bij Kaatsheuvel worden 1200 asielzoekers gehuisvest
NOS Nieuws

Leerlingen met rugzakje uit Kaatsheuvel begeleid bij fietsen langs azc

Kinderen uit Kaatsheuvel in het speciale basisonderwijs kunnen vanaf volgende week onder begeleiding naar school fietsen. Hun vaste route naar Waalwijk leidt langs een toekomstig asielzoekerscentrum.

De gemeente Loon op Zand heeft het uiterste gedaan om gevoelens van onveiligheid daarover bij ouders weg te nemen, maar dat is niet gelukt, zegt wethouder Ligtenberg in het NOS Radio 1 Journaal. Hij wil niet dat de kinderen daar de dupe van worden. "Het gaat om kinderen met een rugzakje, om kwetsbare kinderen", zegt hij.

Ongeveer zestig kinderen uit Kaatsheuvel volgen speciaal basisonderwijs in Waalwijk. Hoeveel fietsers daarbij zitten, weet Ligtenberg niet. Die kinderen verzamelen zich straks op een punt in Kaatsheuvel en fietsen straks begeleid door vrijwilligers van daaruit naar Waalwijk. Ook op de terugweg fietsen vrijwilligers mee.

Gewone basisschool

Voor kinderen van een gewone basisschool was dit niet gebeurd, zegt Ligtenberg. "Deze kinderen hebben structuur nodig. Andere kinderen die zich onveilig voelen, kunnen een andere route fietsen." Hij sluit niet uit dat de begeleiding wordt gestopt als de ouders tot het inzicht komen dat begeleiding niet nodig is.

Ligtenberg benadrukt dat de fietsroute langs het toekomstige azc veilig is en dat ook blijft als er 1200 asielzoekers zijn gehuisvest.

Adjunct-directeur Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk Nederland vindt de maatregel stigmatiserend voor vluchtelingen en denkt dat de gemeente onvoldoende gedaan heeft om de angsten van de ouders weg te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl