AFP

Een Amerikaanse agent die vorig jaar in Cleveland een kind doodschoot dat een nepwapen droeg, wordt niet vervolgd. De zwarte jongen werd neergeschoten door de agent omdat die dacht dat het wapen echt was.

Volgens de aanklager was er sprake van een menselijke fout en is er geen bewijs voor een misdrijf. De zogenoemde grand jury, die moet bepalen of er genoeg aanleiding is om iemand te vervolgen, was het daarmee eens en sprak de agent, Timothy Loehmann, vrij. 

Bewakingsbeelden

Op bewakingsbeelden is te zien hoe de 12-jarige Tamir Rice rondhangt bij een kiosk in de Amerikaanse stad en het nepwapen op een voorbijganger richt. Die lijkt daar niet van onder de indruk. 

Een andere omstander belt de politie. De beller meldt dat een jongen rondloopt met een wapen dat waarschijnlijk nep is. Maar dat wordt niet doorgegeven aan de twee agenten die gaan kijken. 

Die rijden met hun auto tot op een meter afstand van Tamir Rice, waarna een van de (blanke) agenten hem vrijwel direct neerschiet. Volgens de familie van de jongen is het dan ook onmogelijk dat hij genoeg tijd heeft gekregen om te reageren. 

Bewakingsbeelden Cleveland november 2014

Volgens de aanklager staat het vast dat Rice het wapen trok toen hij werd neergeschoten. Het was voor de agenten onmogelijk om te weten dat het nep was, ook al wilde de jongen dat waarschijnlijk juist laten zien. 

Meestal kan dit soort nepwapens worden herkend aan een oranje veiligheidssticker, maar die ontbrak op het pistool van de 12-jarige. 

Na de de dood van Rice gingen veel mensen de straat op om te protesteren tegen het geweld en het racisme binnen de politie. Daarop werd besloten dat agenten in Cleveland een anti-racismetraining krijgen. 

STER reclame