Betogers buiten het gerechtsgebouw waar zaterdag een politieman werd vrijgesproken van doodslag op twee ongewapende zwarten
NOS Nieuws

Politie Cleveland krijgt anti-racisme-training

De politieagenten in Cleveland krijgen een training om racisme en het gebruik van buitensporig geweld tegen te gaan. Een inspecteur-generaal gaat toezicht houden op het politiekorps en er komt een nieuwe commissie die klachten behandelt.

De Amerikaanse stad heeft daarover afspraken gemaakt met de federale justitie. Aan het akkoord is bijna twee jaar van onderzoek voorafgegaan naar misstanden en wangedrag bij de politie van Cleveland, de grootste stad in de staat Ohio.

Ook in andere Amerikaanse steden zijn er de laatste tijd geruchtmakende zaken geweest waarin blanke agenten worden beschuldigd van racisme of het ten onrechte schieten op ongewapende zwarten. Vermoedelijk wordt de aanpak in Cleveland ten voorbeeld gesteld aan andere steden.

Motorkap

Afgelopen weekend waren er nog rellen in Cleveland. Die braken uit nadat een blanke agent was vrijgesproken van doodslag in een beruchte zaak uit 2012. Hij schoot toen, staand op de motorkap van hun stilstaande auto, een ongewapende zwarte man en vrouw dood na een achtervolging.

Uit onderzoek bleek dat de twee, Timothy Russell en Malissa Williams, al geen gevaar meer vormden, ook omdat hun auto al door andere agenten onder vuur was genomen. Er werden 137 kogelinslagen geteld.

Namaakpistool

Voordat de afspraken over de hervorming van het politiekorps werden bekendgemaakt, demonstreerden ongeveer 200 mensen buiten het stadhuis. Ze scandeerden er de namen van Russell en Williams en van Tamir Rice, een zwarte jongen van 12 die eind vorig jaar in Cleveland door een politieman werd doodgeschoten. De jongen had een namaakpistool met plastic kogeltjes bij zich.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl