NOS NieuwsAangepast

Warmste Kerst ooit gemeten

Een dik pak sneeuw zat er dit jaar opnieuw niet in, maar de kerstdagen van 2015 gaan wel op een bijzondere manier de boeken in: het is met Kerstmis nog nooit zo warm geweest. Op zowel Eerste als Tweede Kerstdag zijn nooit eerder zulke hoge temperaturen gemeten.

Het record werd pas gisteravond bereikt, omdat het gedurende de dag steeds warmer werd. Uiteindelijk steeg het kwik in De Bilt naar bijna 14 graden, ruim boven het oude record voor Eerste Kerstdag van 12,8 graden uit 1997.

Warme nacht

Het record voor Tweede Kerstdag sneuvelde meteen aan het begin van de nacht al. Het was toen in De Bilt nog steeds bijna 14 graden. Het oude record voor Tweede Kerstdag dateerde uit 1974 en stond op 12,1 graden.

Daarmee zijn beide kerstdagen de warmste sinds de metingen in 1901 begonnen. Normaal is het met Kerst gemiddeld ongeveer 5 graden overdag en 1 graad 's nachts.

De temperatuur bleef in De Bilt overigens de hele nacht boven de 13 graden, waarmee deze kerstnacht warmer was dan een gemiddelde zomernacht. In juli daalt het kwik 's nachts tot gemiddeld 12,8 graden.

Door het extreem zachte weer van de afgelopen maanden zal de nieuwsjaarduik ook in relatief warm water zijn. Het zeewater is zo'n 9 graden en zo warm is het tijdens de nieuwjaarsduik niet geweest sinds 2010.

New York

Overigens is het niet alleen in Nederland is het een uitzonderlijke warme Kerst. Ook in New York werden records gebroken. Daar werd het tegen de twintig graden, terwijl het normaal erg koud is rond de feestdagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl