Badgasten genieten van de zon op een warme dag in juli
NOS Nieuws

In beeld: 2015 was allesbehalve koud

Hoewel 2015 nog niet is afgelopen, is het nu al zeker dat de gemiddelde temperatuur in Nederland op 10,8 of 10,9 graden komt te liggen. Daarmee zal dit jaar in de top-20 van warmste jaren sinds 1901 eindigen. Waarschijnlijk op de achtste plaats.

Op de eerste plek van die lijst staat 2014, toen het gemiddeld 11,9 graden werd.

Weinig vorst

Vooral voor winterliefhebbers was 2015 een teleurstellend jaar, want tot aan het einde van het jaar zal van winter geen sprake zijn. Sowieso was er dit jaar geen lange vorstperiode en ook het aantal sneeuwdagen was op een hand te tellen.

In 2015 gaf het weer negen keer aanleiding tot een code oranje: twee keer voor ijzel, vier keer voor veel wind en drie keer voor zwaar onweer.

30 januari: verkeer trotseert in de avondspits de sneeuw op de snelweg A9 bij Amstelveen

Januari

Vooral de eerste helft van januari was het wisselvallig en zacht, met 9 en 10 januari als uitschieters toen er maxima van 11 tot 14 graden Celsius werden bereikt. Ook was er in De Bilt voor het eerst in twee jaar sprake van een officiële ijsdag. Op 23 januari bleef de temperatuur daar de hele dag onder nul.

Qua neerslag was het een natte maand. Waar gemiddeld 75 millimeter neerslag valt in januari, viel er dit jaar ruim 100 mm.

6 februari: krokussen in het gras op een zonnige winterdag in het centrum van Amsterdam

Februari

Deze maand was statistisch gezien de koudste maand van het jaar. Dit jaar had februari een maandgemiddelde van 3,4 graden Celsius. De maand gaat vooral als zonnig in de boeken, gezien het aantal zonuren van 98. Normaal is februari goed voor 86 zonuren.

29 maart: wandelaars trotseren stormachtig weer aan de kust bij Katwijk

Maart

Deze maand was eigenlijk heel normaal. Er was iets meer zon (155 uur) dan gemiddeld (122 uur). De temperatuur en neerslag kwamen uit op het gemiddelde.

Vooral de laatste week van maart viel de meeste regen.

10 april: mensen genieten van het warme voorjaarsweer, zoals hier in het Amsterdamse vondelpark

April

De gemiddelde temperatuur kwam in De Bilt uit op 9 graden Celsius, waar 9,2 graden normaal is. April was vooral een zonnige maand met een maandgemiddelde van 235 zonuren, waar de zon normaal gesproken 178 uur in deze maand schijnt.

5 mei: bezoekers in regenkleding tijdens het Bevrijdingsfestival op het Malieveld in Den Haag

Mei

In mei was het met een gemiddelde temperatuur van 12,4 graden Celsius iets kouder dan normaal (13,1 graden). De maand was vrij droog. Alleen op 5 mei, Bevrijdingsdag, en 31 mei viel er op sommige plekken veel regen.

De neerslag op 5 mei werd veroorzaakt door een buiengebied dat onweer, wind en hagel bracht. Lokaal viel er toen zelfs 40 millimeter.

5 juni: strandgangers verlaten het strand van Scheveningen als het begint te regenen. Na tropische temperaturen eindigt de dag met regen, hagel, onweer en zware windstoten

Juni

Hoewel de foto hierboven anders doet vermoeden, verliep de maand juni zonnig en droog. Gemiddeld scheen de zon 240 uur, waar 201 uur normaal is. In Vlissingen scheen de meeste zon: 262 uur.

De temperatuur kwam uit op het normale maandgemiddelde: 15,6 graden. De hoogste temperatuur werd gemeten op 5 juni, toen het in De Bilt 31,8 graden Celsius werd. Wat neerslag betreft was het vooral in het westen van het land droog. In het gehele land viel er gemiddeld 33 millimeter, waar een gemiddelde van 68 millimeter normaal is.

1 juli: op deze extreme hittedag zitten bewoners van een verzorgingshuis in Zeist ter verkoeling met hun voeten in het water
25 juli: een wandelaar loopt de harde wind in op de boulevard van Scheveningen. Het KNMI geeft zelfs een weeralarm af

Juli

De maand juli was vooral wisselvallig. De eerste dagen was het enorm warm, met zelfs een hitterecord voor juli: 38,2 graden in Maastricht. Op de laatste zaterdag, op 25 juli, kreeg Nederland met een zware storm te maken. In Noord-Holland gold zelfs even de code rood.

Door het noodweer kwam een automobilist in Wolfheze om het leven. Hij stond met zijn auto op een parkeerplaats bij een hotel toen een boom omwoei en op zijn auto terechtkwam.

De laatst week van juli viel er soms veel regen (tot 70 mm op een dag) en werd het niet warmer dan 20 graden.

11 augustus: terrasweer op het Onze Lieve Vrouweplein in het centrum van Maastricht
30 augustus: hevige onweersbuien trekken over Ede

Augustus

De maand augustus was iets warmer dan normaal en zonnig. Toch viel er plaatselijk veel regen. De middagtemperaturen lagen gemiddeld op 23,6 graden Celsius tegenover een normaal gemiddelde van 22,5 graden. In De Bilt viel 115 mm neerslag (75 mm is normaal), terwijl in het oosten van het land lokaal meer dan 200 mm neerslag viel.

Uitzonderlijk langdurige regenval maakte een einde aan de droge periode in de eerste helft van de maand. Op sommige plaatsen in het land regende het 44 uur aaneengesloten en in twee dagen tijd viel in het oosten van het land lokaal meer dan 100 millimeter.

15 september: de eerste toeschouwers verzamelen zich op het Binnenhof voor Prinsjesdag

September

Deze maand had twee gezichten: een wisselvallige start en een zonnig einde. Sinds 1996 was het niet meer zo koel geweest in september: 13,4 graden Celsius. Qua neerslag was het vooral nat in de westelijke provincies, waar op sommige plekken 150 mm viel, terwijl in Drenthe en Salland amper 50 mm viel.

14 oktober: in Vaals, in Limburg, valt de eerste natte sneeuw van het seizoen

Oktober

Deze maand verliep afwisselend met bewolking en nevelig weer, maar ook zonnige dagen. Tijdens een koudere periode trad de eerste vorst op en viel in Vaals de eerste sneeuw na de zomer. Oktober was de eerste drie weken vooral grijs en somber. De laatste periode zorgde een zuidelijke stroming voor zachter weer met zonnige perioden. Op 27 oktober werd het zelfs 20 graden in Zuid-Limburg.

Het was een droge maand, met landelijk een gemiddelde van 35 mm neerslag.

1 november: wandelaars in het bos nabij Bilthoven op een mooie herfstdag

November

Nat en zeer zacht. Zo liet november zich het beste omschrijven. De gemiddelde temperatuur lag met 9,9 graden Celsius ruim 3 graden boven de normale maandtemperatuur. In Beek, bij Maastricht, werd het op 3 november 20,9 graden Celsius. Vier dagen later was het in De Bilt de tweede warmste novemberdag ooit gemeten: 18,5 graden.

Wat neerslag betreft stond de teller in De Bilt aan het eind van de maand op 148 mm (80 mm is normaal).

13 december: toeristen op het terras op het Rokin in Amsterdam

December

Hoewel december nog niet ten einde is, is het nu al duidelijk het de warmste decembermaand ooit is. Het was zo zacht dat het soms wel lente leek. Op 17, 19 en 22 december werden er zelfs warmterecords verbroken. Afgelopen dinsdag werd in Berkhout (Noord-Holland) 13,8 graden Celsius gemeten. Het vorige record kwam uit 1991 en stond op 13,5 graden.

De verwachting is dat de gemiddelde temperatuur uitkomt tussen 8,8 en 9,5 graden. Het oude record van 7,6 graden uit 1974 wordt hoe dan ook dik verbeterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl