Politiechef Rotterdam: zorgen over toename illegale wapens
De Rotterdamse politiechef Frank Paauw maakt zich grote zorgen over het aantal illegale vuurwapens in zijn regio. De teller van in beslag genomen vuurwapens staat dit jaar al op bijna 300. Dat zijn er honderd meer dan vorig jaar.
Bijna dagelijks wordt er in de regio Rotterdam een vuurwapen in beslag genomen. De politie en het Openbaar Ministerie zijn dan ook in Rotterdam een offensief gestart om illegaal wapenbezit aan te pakken.
Ook het aantal zware (semi-)automatische vuurwapens stijgt. Twee jaar geleden waren dat er nog tien, dit jaar gaat het richting de vijftig. Volgens de Nationale Politie komt dat overeen met het landelijk beeld.
Paauw maakt zich niet alleen ongerust over echte vuurwapens die in verkeerde handen zijn. Er duiken ook steeds vaker bijna niet van echt te onderscheiden nepwapens op. "Die worden steeds vaker gebruikt bij overvallen, maar zijn ook populair bij jongeren die stoer willen doen", zegt de politiechef. Zijn grote angst is dat het een keer misgaat, dat er een "vreselijk ongeluk" gebeurt.
Ik zie de koppen in de kranten al voor me: politie schiet jongen met speelgoedwapen neer. Dat zou een drama zijn.
"Er is al een aantal keer een melding geweest van jongeren in een parkje met een vuurwapen", zegt Paauw. "Dan gaan onze dienders daarop af, uiteraard met de melding van een mogelijk vuurwapen. Tot nu toe gaat het iedere keer goed, maar mijn grootste vrees is dat er een keer geschoten wordt omdat jongeren bevelen niet opvolgen."
Paauw ziet de koppen in de kranten dan al voor zich. "Politie schiet jongen met speelgoedwapen neer. Dat zou een drama zijn."
De nepwapens zijn vaak in China gemaakt. In Nederland zijn ze illegaal en vallen ze onder de wapenwet, maar in andere Europese landen zijn ze soms al voor een paar tientjes te koop. Een handig alternatief voor de beginnende crimineel die overvallen pleegt.
Paauw zit ook in zijn maag met de legale 'airsoft'-wapens, die er als echte, automatische wapens uitzien. Die mogen dankzij Europese regels tegenwoordig legaal aangeschaft worden door sportschutters die bij een schietvereniging zijn aangesloten.
Die wapens kunnen makkelijk in verkeerde handen vallen.
Maar daarna is er volgens Paauw geen enkel zicht op wat er met de wapens gebeurt. "Er is geen enkele controle of registratie. Die wapens kunnen dus makkelijk in verkeerde handen vallen. Ze zijn niet dodelijk, maar zien er bedrieglijk echt uit en kunnen dus ook gebruikt worden om iemand te bedreigen."
Sowieso belemmeren de verschillende regels in Europese landen de bestrijding van het illegaal vuurwapenbezit. "We zien bijvoorbeeld dat wapens in Slowakije of Tsjechië die onklaar zijn gemaakt volgens de daar geldende wetten, en dus legaal verkocht kunnen worden, hier door een handige sleutelaar weer werkend gemaakt kunnen worden."
Het is belangrijk dat het bezit van een illegaal vuurwapen zwaarder wordt bestraft, stelt Paauw. Zeker als een wapen wordt aangetroffen bij iemand die zich bijvoorbeeld met drugshandel bezighoudt.
Politie en Openbaar Ministerie zijn in Rotterdam een campagne gestart om het illegale vuurwapenbezit aan te pakken. Het OM eiste twee weken geleden in een aantal zaken hogere straffen dan tot nu toe gebruikelijk was.
Vanmiddag doet de rechtbank in deze zaken uitspraak.