Wapens in een wapendepot
NOS Nieuws

Politie nam in 2,5 jaar 24.000 vuurwapens in beslag

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

De politie maakt zich ernstige zorgen over het grote aantal illegale vuurwapens dat in omloop is in ons land. Vooral de toename van het aantal zware wapens baart de politie zorgen.

De afgelopen 2,5 jaar zijn er bijna 24.000 vuurwapens in beslag genomen, blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij de Nationale Politie. De politie verwacht dat daar voor het einde van dit jaar nog ruim 2500 vuurwapens bij komen.

Hans Vissers, die zich bij de Nationale Politie met de aanpak van illegale vuurwapens bezighoudt, ziet een stijging van het aantal zware wapens, zoals pistoolmitrailleurs. "In 2013 namen we er zo'n 170 in beslag, in 2014 iets meer dan 200 en als het zich in hetzelfde tempo blijft ontwikkelen komen we dit jaar misschien wel op 250 uit."

Vissers maakt zich niet alleen zorgen om de toename van het wapenbezit, maar ziet bij mensen ook een steeds lagere drempel om ze te gebruiken, ook in de openbare ruimte. "Het gebeurt overdag, ten overstaan van publiek en zelfs bij een school met kinderen."

De politie heeft van de aanpak van zware wapens een topprioriteit gemaakt. "Vergaand onderzoeken en rechercheren tot je aanhoudingen kunt doen", aldus Vissers.

Criminelen komen steeds makkelijker aan wapens

Gemiddeld worden er maandelijks 741 vuurwapens in beslag genomen. Geweren, pistolen en revolvers vormen de grootste groep: bijna de helft. Ook imitatiewapens vormen een grote categorie: sinds 2013 zijn er zo'n 4300 ingenomen.

Het totale aantal in beslag genomen vuurwapens vormt waarschijnlijk nog slechts het topje van de ijsberg. Criminologen schatten dat er tien keer zoveel wapens in omloop zijn als er in beslag zijn genomen.

  • NOS | Henrik Willem Hofs
  • NOS | Henrik Willem Hofs

De politie heeft slechts beperkte mogelijkheden om de netwerken achter de vuurwapens aan te pakken. Vissers: "Je kunt niet op ieder in beslag genomen wapen een onderzoek starten. Daar is gewoon niet genoeg capaciteit voor als je bijvoorbeeld ook nog woninginbraken of overvallen moet oplossen."

Volgens hoogleraar criminologie Toine Spapens moet toch worden gekeken naar de criminele groepen die voor de wapensmokkel verantwoordelijk zijn. "Het volstaat niet om alleen een wapen in beslag te nemen en hooguit te kijken waar het vandaan komt", zegt hij.

Reacties kunt u sturen naar josephine.truijman@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl