NOS Voetbal

Tete leeft zijn droom dankzij personal trainer

Het succesjaar van Kenny Tete

Voordat hij begin december werd opgepakt voor betrokkenheid bij een vechtpartij, was het blazoen van Ajacied Kenny Tete blinkend schoon. Dit jaar brak de 20-jarige rechtsback definitief door in het eerste elftal van Ajax en maakte hij bovendien zijn debuut in het Nederlands elftal.

"Als je zo lang wacht op die kans en je krijgt 'm dan, kun je maar één ding doen", vertelde Tete terugkijkend op het afgelopen jaar. "Ik geef niet snel op. Dat straal ik ook uit als mens. Vroeger op straat mocht ik al meevoetballen met de grote jongens. Hoe jong ik ook was, niemand mocht er langs."

Basisplaats

De 20-jarige Tete begon in 2005 aan de jeugdopleiding bij Ajax. Hij speelde vijftig wedstrijden voor Jong Ajax en heeft sinds vorig seizoen een basisplaats in het elftal van trainer Frank de Boer, op de positie waar voorheen Ricardo van Rhijn altijd speelde.

 • ANP Pro Shots
  2013: Kenny Tete (l) en Siem de Jong tijdens een training van Ajax
 • ANP Pro Shots
  2014: Kenny Tete bij Jong Ajax
 • ANP Pro Shots
  2015: Viktor Fischer (l) en Kenny Tete op de training
 • ANP Pro Shots
  2015: Kenny Tete (l) tijdens de eredivisiewedstrijd tegen FC Dordrecht
 • ANP
  Kenny Tete bij aankomst van het Nederlands elftal
 • EPA
  2015: Kenny Tete (l) maakte zijn debuut in Oranje in de wedstrijd tegen Kazachstan

Tete heeft wel een verklaring waarom het juist nu zo goed met hem gaat. Hij heeft goede herinneringen aan de personal trainer waar hij op 16-jarige leeftijd begeleiding van kreeg in Amsterdam. "Elke ochtend trainde ik met hem één op één. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik ben nu sneller en sterker en dat zie je terug op het veld."

Dromen zijn uitgekomen

Die groei van de verdediger bleef ook bij bondscoach Danny Blind niet onopgemerkt. Tete maakte in het EK-kwalificatieduel met Kazachstan zijn debuut in Oranje als rechtsback en speelde daarna ook nog in de beslissende wedstrijd tegen Tsjechië.

"Mijn dromen zijn uitgekomen", aldus Tete. "Elke verjaardag, als ik een kaarsje uitblies, was mijn wens: profvoetballer worden. Nu speel ik bij Ajax en heb ik in Oranje gespeeld. Alles wat nu nog komt, is alleen maar mooi meegenomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl