The Beatles tijdens de opname van 'She Loves You'
NOS Nieuws

The Beatles vanaf deze Kerst op muziekdiensten

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

The Beatles zijn vanaf deze Kerst te beluisteren via de populairste muziekdiensten, zoals Spotify en Apple Music. Dat bevestigt de uitgever van de muziek, nadat dit eerder werd gemeld door techsite Re/code en muzieksite Billboard.

Eerder schreef Billboard nog dat The Beatles mogelijk exclusief ergens te beluisteren zouden zijn, maar daar is dus geen sprake van. De Fab Four zijn vanaf vannacht 00:01 uur onze tijd te beluisteren.

De uitgever van de Beatle-muziek staat erom bekend dat hij niet snel is met digitaliseren. Zo waren de nummers pas in 2010 digitaal te koop via iTunes.

De keuze om de muziek op alle platformen te plaatsen, is opvallend. Muziekdiensten proberen steeds vaker exclusieve rechten te krijgen en tegelijkertijd proberen artiesten een zo goed mogelijke deal te maken. Dat leidde er bijvoorbeeld toe dat Taylor Swift, na flinke druk op Apple, haar muziek alleen op Apple Music plaatste.

The Beatles vanaf deze Kerst op muziekdiensten

Kritiek op gratis muziek

Re/code schrijft dat de muziek ook via de gratis versie van Spotify te beluisteren is. Daarover zegt de eigenaar van de Beatles-rechten niets specifieks, maar die volgt in elk geval niet de lijn van sommige bekende artiesten, die zich verzetten tegen de gratis versie van die dienst.

Niet-betalende gebruikers leveren artiesten minder geld op. Het was voor Taylor Swift reden om haar muziek in 2014 van Spotify te halen.

De dienst zou inmiddels zelfs overwegen om de albums van een aantal artiesten alleen via de betaalde versie aan te bieden, schreef The Wall Street Journal onlangs. Spotify sprak dat later overigens tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl