Hoogspanningsmasten in de VS
NOS Nieuws

'Elektriciteitsnetwerk VS kwetsbaar voor internetaanvallen'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het computersysteem van een grote dam in de buurt van New York is in 2013 gehackt, meldt The Wall Street Journal. Maar daar blijft het niet bij, het blijkt dat meer onderdelen van de Amerikaanse infrastructuur kwetsbaar zijn. Volgens persbureau AP schort er ook veel aan de netwerkbeveiliging van elektriciteitscentrales.

Dat concludeert het persbureau op basis van een groot onderzoek. Buitenlandse hackers zouden in de afgelopen tien jaar zo'n twaalf keer hebben ingebroken in netwerken die elektriciteitsinstallaties beheren. Deze installaties voorzien het leger, het openbaar vervoer en miljoenen Amerikanen van elektriciteit.

We zien dat ze onze kwetsbare plekken zoeken

Geen van de digitale inbraken had echt impact. Volgens experts is dat waarschijnlijk een bewuste keuze. Zij vrezen dat de hackers zichzelf ongemerkt in de systemen hebben genesteld, zodat ze zonder al te veel moeite kunnen toeslaan als ze dat nodig vinden.

“Als de geopolitieke situatie verandert en Iran wil deze elektriciteitsinstallaties aanvallen, dat gaat dat dan een stuk makkelijker als ze er al aanwezig zijn”, zegt Robert M. Lee, een voormalig militair die betrokken was bij internetaanvallen door het Amerikaanse leger tegen AP. “Het zal ze ook helpen om niet te veel op te vallen.”

De gevolgen van zo'n aanval kunnen groot zijn, denk bijvoorbeeld aan grootschalige stroomuitval.

We zijn nog niet waar we zouden moeten zijn.

Staatssecretaris Mayorkas van Binnenlandse Veiligheid

Hackers kunnen zo makkelijk binnenkomen doordat de computers die de installaties beheren zwaar verouderd zijn. Daarnaast worden ze steeds vaker aangesloten op het hedendaagse internet. Doordat er vervolgens niet goed wordt nagedacht over het nemen van goede veiligheidsmaatregelen, is het voor professionele hackers niet moeilijk om binnen te komen.

Daarnaast is het voor de Amerikaanse regering niet makkelijk om hier snel verandering in te brengen. Veel installaties zijn in handen van private partijen. De regering kan soms maar gedeeltelijk toezicht houden. “We zijn nog niet waar we zouden moeten zijn”, zegt de staatssecretaris van Binnenlandse Veiligheid, Alejandro Mayorkas, in gesprek met AP.

Correspondent Arjen van der Horst bevestigt dat veel systemen verouderd zijn en dat de overheid er ook wel wat aan zou willen doen. Het grootste probleem daarbij is dat veel van die netwerken niet in handen van de overheid zijn, maar van bedrijven.

Arjen van der Horst: veel netwerken worden aangestuurd door verouderde systemen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl