De Bowman Avenue-dam in Rye, New York
NOS Nieuws

'Iran hackte in 2013 dam vlak bij New York'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Iraanse hackers konden in 2013 binnendringen in het computersysteem van een dam die op ongeveer 32 kilometer van de stad New York ligt. Dat schrijft The Wall Street Journal. De krant sprak met verschillende anonieme overheidsfunctionarissen en experts over de zaak, die nog steeds geheim is.

De hackers hebben volgens de WSJ via een draagbaar modem, dat verbinding maakt met een mobiel netwerk, toegang gekregen tot de zes meter hoge Bowman Avenue-dam in het plaatsje Rye in New York. De hackers zouden niet de controle hebben overgenomen, maar wel binnen zijn geweest.

Alarmbellen

Amerikaanse inlichtingendiensten ontdekten de hack bij het monitoren van computers. Deze worden in verband gebracht met Iraanse hackers die ervan worden verdacht in dezelfde periode ook bedrijven in het land te hebben aangevallen, zeggen bronnen tegen de krant. Eén van de computers zou herhaaldelijk hebben geprobeerd om kwetsbare infrastructuren aan te vallen.

Hoewel de impact gering bleef, leidde de aanval er wel toe dat er een aantal alarmbellen afgingen. Onder meer het Witte Huis reageerde bezorgd.

Kans op explosie

Die bezorgdheid is volgens experts terecht, schrijft de WSJ. De computers die dit soort infrastructuren beheren zijn vaak verouderd, maar worden toch aangesloten op hedendaagse kantoornetwerken, die vrij makkelijk te kraken zijn.

Kwaadwillenden zouden op deze manier de dam eenvoudig kunnen saboteren en zelfs explosies kunnen veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl