NOS Nieuws

Schippers vreest dubbel spel huisartsen met goodwill

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

Minister Schippers adviseert huisartsen die bij het overnemen van een praktijk goodwill moeten betalen, eerst goed te controleren of de verkoper geen dubbel spel speelt. In een brief aan de Tweede Kamer herinnert zij eraan dat veel huisartsen tot 1987 contractueel hebben beloofd dat ze bij verkoop van hun praktijk nooit extra geld zullen vragen.

De goodwill die zij zelf hadden betaald, werd destijds afgekocht. In totaal kregen de betrokken huisartsen omgerekend 540 miljoen euro uit het zogenoemde goodwillfonds, blijkt uit navraag van de NOS. Alle contracten zijn in 1987 getekend, maar de uitkeringen liepen tot 2003.

Schippers houdt er rekening mee dat sommigen zich in de praktijk niet aan hun belofte houden en nu toch extra geld eisen bij het van de hand doen van hun praktijk. Gemiddeld gaat het bij goodwill van huisartsen tegenwoordig om zo’n 60.000 euro, bleek uit onderzoek in opdracht van Schippers’ ministerie. Volgens datzelfde onderzoek wordt er bij zo’n 30 tot 40 procent van de overnames betaald. Dat gebeurt met name in de Randstad, het Gooi en op andere gewilde locaties.

Gespreid bedje

Schippers is mordicus tegen goodwill waarbij de huisarts extra geld vraagt voor de economische waarde van zijn praktijk. De koper betaalt voor de wetenschap dat hij als het ware in een gespreid bedje komt. De minister ziet liever dat de artsen de betrokken bedragen investeren in de kwaliteit van de zorg.

Lange tijd was goodwill feitelijk verboden voor huisartsen. Tot 1973 gebruikten zij het als pensioenvoorziening, maar toen daarvoor een andere regeling kwam, haalden de toenmalige ziekenfondsen er een streep door. Wie al goodwill had moeten betalen, kreeg dat geld terug uit het goodwillfonds, in ruil voor de belofte om er zelf verder van af te zien.

Comeback

Dat verbod verdween weer met de komst van het nieuwe zorgstelsel in 2006, toen de ziekenfondsen plaatsmaakten voor zorgverzekeraars die met elkaar concurreren. Sindsdien is de goodwill in de sector bezig aan een comeback. Er zijn nog maar een paar zorgverzekeraars die goodwill niet toestaan.

In haar brief onderstreept Schippers dat het waarschijnlijk niet mogelijk is om het verschijnsel bij wet te verbieden. Daarom doet zij een beroep op alle verzekeraars en de huisartsen zelf om er een eind aan te maken.

Stappen

Daarnaast raadt zij kopende huisartsen aan om bij twijfel contact op te nemen met het goodwillfonds met de vraag of de verkopende collega destijds geld uit dat fonds heeft gekregen. Constateert het fonds dat dit het geval is, dan kan het juridische stappen nemen tegen de arts in kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl