ANP
NOS Nieuws

Kamer wil af van milieuzones voor auto's

De Tweede Kamer wil af van de gemeentelijke milieuzones. Een motie van VVD-Kamerlid Visser kreeg steun van PVV, SP en het CDA.

In deze zones mogen geen oude dieselauto's rijden omdat ze veel fijnstof uitstoten. Utrecht kent sinds 1 mei zones waarin dieselauto's van voor 2001 worden geweerd. Rotterdam voert per 1 januari milieuzones in.

Het kabinet wordt opgeroepen de milieuzones voor personenauto’s op te heffen. Vervuilende dieselvrachtauto’s mogen daar nog altijd niet komen.

'Mensen snappen het niet'

Volgens Visser zijn de zones "gewoon automobilistje pesten" en worden meer vervuilende auto's al zwaarder belast. "Automobilisten betalen in Nederland al veel belasting en mag je toch de stad niet in rijden. Dat is gek."

Schoon

Visser zegt dat de maatregel in Utrecht bovendien niet goed werkt. "Niemand snapt het, er is een wirwar van borden en daardoor weet je niet waar je wel en niet mag rijden. Door die verwarring worden veel boetes uitgedeeld."

De milieuzones in Utrecht en Rotterdam moeten de luchtkwaliteit in de binnenstad verbeteren. "Maar dat gebeurt al doordat de auto's steeds schoner worden", zegt Visser. "Het is in de steden nog nooit zo schoon geweest als nu."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl