Premier Rutte gisteren tijdens het debat
NOS Nieuws

Samenwerking kabinet-Rutte II en oppositie blijft mogelijk

D66, GroenLinks en de ChristenUnie zeggen niet bij voorbaat dat zij nooit meer willen samenwerken met het kabinet. De partijen steunden gisteren de motie van afkeuring tegen Rutte II vanwege de Teevendeal-kwestie, maar ze zien dat meer als een waarschuwing.

Aanstaande dinsdag stemt de Eerste Kamer over het Belastingplan. De steun van D66 en CDA zijn daarvoor nodig. De stemming wordt dus de lakmoesproef voor het kabinet of doorregeren inderdaad mogelijk is.

Opgeruimd type

D66-leider Pechtold antwoordt niet met ja of nee op de vraag of zijn partij inderdaad voor zal stemmen. Maar de verwachting is dat D66 dat wel zal doen. Pechtold: "Ik ben niet van de categorie dat ik schaduwen vooruit werp als dreigementen."

Pechtold vindt dat het kabinet echt op een keerpunt staat, en dat er geen informatie meer achtergehouden mag worden voor de pers, het publiek en de Tweede Kamer. "Rutte is een prettige premier in de omgang, het is een opgeruimd type. Maar nonchalance is daar de keerzijde van."

Rutte: werken aan vertrouwen, te beginnen hier in Brussel

Rutte zelf is vandaag in Brussel voor een top met de andere Europese regeringsleiders. Rutte: "Ik heb naar mijn overtuiging laten zien dat het geen beleid was om dingen toe te dekken." Maar hij geeft toe dat er dingen zijn fout gegaan. "We gaan werken aan herstel van vertrouwen en dat begint vandaag door mijn werk hier goed te doen."

Roer moet om

ChristenUnie-leider Segers: "Ze kunnen door, ze hoeven het veld niet uit. Maar voor ons was het een laatste waarschuwing." De ChristenUnie gooit de deur naar Rutte en zijn kabinet niet definitief dicht en had al aangekondigd om inhoudelijke redenen tegen het Belastingplan te stemmen.

"Maar het roer moet om. Er zal een ander beleid moeten komen dan de afgelopen vijf jaar, waarin de VVD een zwaar stempel heeft gedrukt op veiligheid en justitie", zegt Segers.

VVD-minister Van der Steur zegt dat hij die boodschap heeft begrepen. "Ik ga hard aan het werk met de staatssecretaris en de ambtenaren van het ministerie om de zorgen die in de Kamer leven weg te nemen."

Vrolijke jongen

"Wat bij mij heel zwaar woog is dat hij tot op het allerlaatste moment de vrolijke jongen uithangt", zegt GroenLinks-leider Klaver. "De premier zal zijn houding moeten aanpassen. Hij is veel te lichtzinnig." Maar ook Klaver zegt dat er voldoende vertrouwen is om door te gaan.

Staatssecretaris Dijkhoff belooft het allemaal wat serieuzer te gaan aanpakken. "De Kamer heeft duidelijk gemaakt dat fouten maken één ding is, maar dat het dan heel goed is om daar open over te zijn. Dat we niet net doen of we alles kunnen, of dat ik alles geweldig kan, maar dat we ook aangeven als dingen niet geweldig gaan."

"Het is goed dat het nu kerst is, dan kunnen we ons bezinnen", zegt Segers van de ChristenUnie. "Ik denk dat dat heel heilzaam is."

De spijtbetuigingen van premier Rutte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl