Premier Rutte erkent dat hij fouten heeft gemaakt in de Teevendeal-affaire
NOS Nieuws

Rutte maakt zichzelf verwijten en erkent fouten in Teevendeal

Rutte: ik had meer moeten doen om onderste steen boven te krijgen

Premier Rutte erkent dat hij fouten heeft gemaakt in de Teevendeal-affaire. Hij vindt dat hij eerder de regie had moeten nemen. "Ik had meer op de bal moeten zitten om de onderste steen boven te krijgen", zei Rutte in de Tweede Kamer. "Ik had dat moeten doen en dat heb ik niet gedaan."

Rutte spreekt van het "trekken van lessen voor zichzelf". Hij verwijt zichzelf dat hij niet heeft gezorgd dat de kwestie snel en goed werd uitgezocht. "Ik had scherper vragen moeten stellen. Ik verwijt mezelf dat ik het onderwerp 'bonnetjes en Cees H niet eerder op de agenda heb gezet."

De voltallige oppositie uitte vanmiddag harde kritiek op het optreden van de premier bij de Teevendeal. Rutte zou te veel onduidelijkheid hebben veroorzaakt en "mist hebben gecreëerd". Ook zou hij het VVD-belang boven het landsbelang hebben geplaatst.

De oppositie vindt ook dat de premier de geloofwaardigheid van de politiek in gevaar heeft gebracht. En is er onbegrip dat de premier op zijn wekelijkse persconferentie vrijdag heeft gezegd dat Teeven misschien toch een goede deal heeft gesloten met drugscrimineel Cees H. De commissie-Oosting oordeelt juist zeer kritisch over de afspraak die Teeven heeft gemaakt als officier van justitie.

Ongelofelijke stommiteit

Rutte erkent dat hij problemen heeft veroorzaakt op deze persconferentie. "Ik heb het alleen maar erger gemaakt. Er is mij helemaal niets bekend. Dat is een ongelofelijke stommiteit."

Een andere les die Rutte heeft getrokken is dat hij tijdens een Kamerdebat meer tijd zal nemen als er onverwacht belangrijke dossiers naar boven komen. Tijdens een debat kreeg hij een persoonlijk aantekening over de deal onder ogen, las het niet en deelde het niet met de Kamer. "Ik had een langere schorsing moeten vragen, zodat ik het stuk beter had kunnen bestuderen."

Ik verwijt mezelf dat ik het onderwerp 'bonnetje's en Cees H niet eerder op de agenda te hebben gezet.

Premier Rutte over de Teevendeal

Rutte weerspreekt dat hij het allemaal heeft gedaan om VVD-bewindslieden te beschermen en een lastige kwestie toe te dekken. "Ik heb ze niet uit de wind willen houden. Daar is ook geen motief voor. Er wordt altijd zoveel aan waarheidsvinding gedaan, het komt toch altijd uit."

Rutte: zwaarste debat uit loopbaan, betreur suggestie goede deal

Hij zei dat dit het zwaarste debat is dat hij in de dertien jaar dat hij in de politiek zit heeft gehad. "Het is een loodzwaar debat".

Het debat werd even voor 21.00 uur geschorst. Na de hervatting moeten de politieke partijen duidelijk maken of ze genoegen nemen met de woorden van Rutte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl