Militanten van Islamitische Staat (IS) in Syrië (foto: november 2015)
NOS Nieuws

Het huishoudboekje van Islamitische Staat

Islamitische Staat, de rijkste terreurorganisatie van de wereld, geeft bijna al zijn geld uit aan zijn eigen menselijk kapitaal, oftewel de strijders. "En dat terwijl publieke voorzieningen zwaar te lijden hebben in de gebieden waar de terroristische organisatie aan de macht is", zegt Erika Solomon, die voor de Financial Times onderzoek deed naar de financiering van IS. "Er wordt amper geld uitgegeven aan onderwijs of gezondheidszorg."

Twee derde van al het geld dat binnenkomt wordt gebruikt voor militaire doeleinden en gaat dus naar de IS-strijders. Naar schatting zijn er nu zo'n 30.000 actief in het gebied van Islamitische Staat.

Bonuscultuur

Gemiddeld verdient een lokale strijder 200 tot 300 dollar per maand, schrijft de Financial Times. Dat inkomen bestaat uit een basissalaris van 100 tot 150 dollar. Dan komen er nog allemaal bonussen bij. Je krijgt bijvoorbeeld 50 dollar als je getrouwd bent; voor elke vrouwelijke slaaf krijg je hetzelfde bedrag, en per kind komt daar nog eens 35 dollar per maand bij.

"IS claimt dat iedereen evenveel betaald krijgt, maar door de bonussen zijn de verschillen juist enorm", zegt Solomon. Die bonussen zijn ook gebaseerd op loyaliteit. Hoe loyaler je bent, hoe meer je verdient. "Bovendien krijgt een buitenlandse strijder meer geld. Die verdient 600 tot 1000 dollar per maand."

'We hebben een afschrift gezien van een voormalige IS-strijder'

"Het bombarderen van olievelden alleen is niet voldoende om IS keihard financieel te raken, want het is al lang niet meer hun enige inkomstenbron", zegt Solomon. Schattingen over de inkomsten lopen uiteen, maar de krant gaat uit van grofweg 1 miljard dollar per jaar. Andere onderzoekers denken dat het bedrag wel drie keer zo hoog ligt.

Dat geld komt voor een deel uit olie-inkomsten, maar daarnaast wordt veel verdiend met het verkopen van gestolen spullen. "Denk aan televisies die worden verkocht op de lokale markt", zegt de onderzoekster. "Dat wordt zó goed georganiseerd, dat ze zelfs een kantoor hebben dat precies berekent hoeveel de buit waard is."

Daarnaast moeten inwoners in het gebied belastingen betalen. "De opbrengst daarvan gaat meer naar lokale IS-leiders. De olie-inkomsten gaan naar de top." IS heeft volgens Solomon inmiddels een reservepot van zo'n miljard dollar - genoeg om zo'n drie jaar mee vooruit te kunnen.

'Het confisqueren van spullen was ook een grote bron van inkomsten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl