NOS Nieuws

Zo komt Islamitische Staat aan zijn geld

Hoe komt IS aan z'n geld?

Het lijkt Islamitische Staat aan niets te ontbreken: honderden splinternieuwe terreinwagens, het modernste wapentuig, een oneindige stroom aan geraffineerd propagandamateriaal. Naar schatting haalt IS op jaarbasis voor 3 miljard dollar aan inkomsten binnen. Waar komt het geld voor de oorlog en de terreur van IS vandaan?

Het is niet voor niets dat Frankrijk in de afgelopen 24 uur olie-installaties heeft gebombardeerd, die in het bezit zijn van IS. En de Verenigde Staten hebben, volgens de New York Times, 116 olietankwagens onder vuur genomen. Olie is de belangrijkste inkomstenbron van IS. Het kan grofweg 750 miljoen dollar per jaar opleveren, zo blijkt uit rapportages van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS en Thomson Reuters, een particulier onderzoeksbureau.

De olievelden en installaties bleven na de verovering door IS vaak gewoon functioneren. De olie wordt niet alleen benut voor eigen gebruik maar ook op grote schaal onder de marktprijs verkocht aan buurlanden. Dezelfde buurlanden die IS zeggen te bestrijden.

Belasting

Naast olievelden heeft IS ook gasvelden, fosfaat- en zwavelmijnen, cementfabrieken en graanvelden veroverd. Alles bij elkaar goed voor naar schatting 1 miljard dollar. Verder worden de banken geplunderd in het gebied dat IS verovert. Volgens de rapportages goed voor 500 tot 800 miljoen dollar per jaar.

Burgers die zijn blijven wonen in de delen van Irak en Syrië die door IS bezet worden, moeten belasting betalen. Naar schatting levert dat IS op jaarbasis zo'n 360 miljoen dollar op. Kidnapping en het innen van losgeld zou goed zijn voor 20 tot 40 miljoen dollar per jaar.

En dan zijn er nog de giften van geloofsgenoten uit Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Geldstroom

De landen die IS bestrijden, doen dat daarom niet alleen met militaire middelen. Het aanpakken van de geldstroom naar IS en het beperken van de mogelijkheid voor IS om geld te verdienen, is bijna net zo belangrijk.

Als er geen geld meer is om wapens en munitie te kopen én om de IS-strijders en de bevolking van de bezette delen in Irak en Syrië te voeden, kan IS niet voortbestaan.

Versleutelde communicatie

Inlichtingendiensten maken zich niet alleen zorgen om de geldstromen van de terreurbeweging, maar wijzen ook op de geavanceerde communicatietechnieken die worden gebruikt. Zo kunnen strijders van IS onder de radar blijven door te communiceren met versleutelde gegevens.

Dat gebeurt bijvoorbeeld via het versleutelde chatprogramma Telegram. Inlichtingendiensten kunnen niet bij die gegevens vanwege privacywetgeving. De Amerikaanse autoriteiten pleiten al langer voor een verbod op totale encryptie, maar privacyorganisaties zijn tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl