NOS Nieuws

HRW: Caesar-foto's bewijzen moordpraktijken Assad-regime

De video van Human Rights Watch

Negen maanden lang deed Human Rights Watch onderzoek naar de verhalen achter duizenden foto's van mensen die stierven in Syrische gevangenissen. Vandaag bracht de mensenrechtenorganisatie een schokkend rapport en aangrijpend beeldmateriaal uit over deze duizenden slachtoffers van het Assad-regime.

Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië, ruim vijf jaar geleden, zijn 117.000 mensen in Syrië gearresteerd en zijn duizenden gevangenen door het regime gemarteld en vermoord.

Caesar

In augustus 2013 smokkelde een militaire deserteur met de schuilnaam Caesar meer dan 53.000 foto's van gemartelde en gedode gevangenen het land uit. Het schokkende materiaal kwam in handen van Human Rights Watch, die een onderzoek begon.

De organisatie concentreerde zich op grofweg de helft van de foto's. HRW bekeek satellietbeelden en voerde gesprekken met nabestaanden en gevluchte overheidsfunctionarissen. De mensenrechtenorganisatie komt tot de conclusie dat deze foto's bewijzen dat bijna 6800 gevangenen zijn vermoord.

Er is geen enkele twijfel dat de mensen op deze foto's zijn uitgehongerd.

Nadim Houry, Human Rights Watch

"Vrijwel elke gevangene op deze foto's was iemands kind, echtgenoot, vader of vriend. En die vrienden en familie hebben maanden of jaren naar die persoon gezocht", zegt Nadim Houry van HRW. "Wij hebben nauwgezet tientallen verhalen onderzocht en geverifieerd. We durven met zekerheid te zeggen dat de foto's echt zijn en dat zij keihard bewijzen vormen van misdaden tegen de menselijkheid."

"Er is geen enkele twijfel dat de mensen op deze foto's zijn uitgehongerd, dat ze zijn geslagen en op grote schaal zijn gemarteld en dat dit nog steeds met duizenden mensen gebeurt", aldus Houry.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl