De Syrische president Assad
NOS Nieuws

Foto's moeten Syrische doden een naam geven

De Syrische oppositie heeft duizenden foto’s van slachtoffers van president Assad online gezet. De hoop is dat iemand de mensen herkent en zegt hoe ze heten.

De foto’s zijn gruwelijk. Ze zijn genomen nadat de slachtoffers waren overleden. De meesten werden gemarteld of uitgehongerd.

Dat de foto’s bestaan is al langer bekend. De tienduizenden foto’s van slachtoffers van Assad zijn al zeker een jaar in bezit van de FBI. Eerder werd een deel van die foto’s gepubliceerd. Die toonden alleen de lichamen van de mannen, vol met sporen van marteling. Nu zijn juist de gezichten te zien.

Uit Syrië gesmokkeld

De oppositie wil weten hoe de mannen heten en wie van hen een buitenlands paspoort heeft. De FBI kan maar een klein deel van de mannen identificeren, maar zegt wel dat er buitenlanders tussen de slachtoffers zitten. Volgens de makers van de website en de Facebook-pagina is dat een kans om de beulen buiten Syrië te vervolgen.

De foto’s zijn Syrië uit gesmokkeld door de man die ze ook maakte. Hij noemt zichzelf Caesar. Voor de burgeroorlog in Syrië was hij als fotograaf in dienst van de Syrische politie. Daarna kreeg hij de opdracht om de nu gepubliceerde foto’s te maken. Die werden gebruikt om overlijdensaktes op te kunnen stellen.

Gevlucht

Twee jaar lang maakte Caesar foto’s van lichamen die zwaar gemarteld leken. Toen hij het idee had dat hij zelf geëxecuteerd zou kunnen worden, vluchtte hij met de foto’s het land uit.

Op de foto’s zijn vooral mannen te zien, maar ook vrouwen. Sommige slachtoffers lijken erg jong. Velen van hen hebben tape op hun voorhoofd, waarop staat geschreven in welke gevangenis ze zaten en wie hun bewaker was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl