Protest tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Dresden AFP

De Duitse politie heeft dit jaar tot nu toe al meer dan 1600 misdrijven rond asielzoekers geregistreerd. Dat is bijna twee keer zo veel als vorig jaar, meldt het weekblad Der Spiegel.

Het gaat om verschillende soorten misdrijven die te maken hebben met vluchtelingen. Zo zijn onder meer vernielingen aan eigendommen meegerekend, net als geweld bij demonstraties. Ook tellen racistische uitspraken of haatzaaierij op internet mee in de cijfers. Vorig jaar telde de politie 895 van dit soort misdrijven. 

Het geweld is niet alleen tegen vluchtelingen gericht. Misdrijven tegen lokale politici en vrijwilligers die zich inzetten voor vluchtelingen zijn ook meegerekend. 

Brandstichting

Eerder werd al bekend dat het aantal vernielingen bij en aanslagen op asielzoekerscentra explosief is gestegen. Dit jaar zijn dat er tot nu toe 817, vier keer zo veel als vorig jaar.  

"Er wordt regelmatig brandgesticht bij opvanglocaties in aanbouw, maar ook waar al mensen wonen. Het is een wonder dat er nog nooit iemand zwaargewond is geraakt", zegt correspondent Jeroen Wollaars. 

Duitsland neemt van alle Europese landen de meeste vluchtelingen op. Er komen veel meer asielzoekers het land binnen dan vorig jaar; tot nu toe hebben al meer dan een miljoen mensen asiel aangevraagd

STER reclame