Twee marechaussees bij de ingang van het gebouw van de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Marechaussees bij Tweede Kamer klagen over te lichte wapens

De marechaussees die het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag bewaken, vinden dat ze ondermaats zijn bewapend. Volgens de militaire vakbond VBM voelen de medewerkers van de Koninklijke Marechaussee zich op dit moment een "schietschijf voor terroristen".

De Koninklijke Marechaussee nam in februari een aantal anti-terreurtaken over van de politie, waaronder de beveiliging van de Tweede Kamer. Bij dat gebouw dragen de marechaussees op dit moment een pistool, hetzelfde wapen dat agenten dragen.

Dat is niet genoeg, zegt Jean Debie, voorzitter van VBM tegen Omroep West. "Kijk naar de aanslagen in Parijs", zegt hij. "Wanneer marechaussees met zulk geweld wordt geconfronteerd, maken ze geen schijn van kans. Het is een onverstandig besluit om onze mensen met pistolen uit te rusten."

Bedreigend

Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee zegt dat de bewapening wordt bepaald aan de hand van een analyse van de terreurdreiging. "Op dit moment betekent dat dat onze medewerkers pistolen dragen", zegt hij. De woordvoerder noemt de klachten over te kleine wapens "een verhaal van de vakbonden".

De Koninklijke Marechaussee beschikt wel over automatische geweren, maar deze mogen niet op straat worden gedragen. Volgens Debie heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie dat besloten, omdat machinegeweren er "agressief" kunnen uitzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl