Marechaussees bewaken het gebouw van de Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider
NOS Nieuws

Marechaussees nemen anti-terreurtaken politie over

Het kabinet gaat meer marechaussees inzetten vanwege de terreurdreiging. Bronnen bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws hierover.

De marechaussees worden vaker ingezet bij de bewaking van gebouwen en andere objecten zodat politieagenten dat niet hoeven doen. Het moet de druk op de politie verlichten zodat agenten weer meer tijd voor hun normale werk hebben.

Bronnen bij de politie melden dat dat vanaf aanstaande maandag gebeurt. Het gaat om het bewaken van de Tweede Kamer en Joodse instellingen in Amsterdam, Delft, Den Haag en Rotterdam. Bij de Tweede Kamer blijft de marechaussee voorlopig dezelfde bewapening gebruiken als agenten.

Ook komt er een onderzoek naar de toereikendheid van de financiële middelen van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD op de lange termijn.

Wantrouwen

De fractievoorzitters van de meeste oppositiepartijen lieten vorige week weten het anti-terreurbeleid van het kabinet te wantrouwen. Zij stuurden een brief met vragen over de inzet van agenten, het volgen van jihadisten en het geld voor de inlichtingendiensten. Gisteren herhaalden zij hun verzoek.

"We kunnen de premier niet op zijn blauwe ogen geloven", zei SGP-leider Van der Staaij toen over de woorden van premier Rutte. Die zei dat het kabinet alles doet wat kan en dat er nu niet meer geld nodig is voor de AIVD.

D66-leider Pechtold laat weten blij te zijn met dit onderzoek, maar hij vindt het jammer dat deze actie van de oppositie nodig was. Morgen wordt de brief van premier Rutte aan de fractievoorzitters verwacht, volgende week willen Pechtold en CDA-leider Buma daar een debat over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl