Mensenrechtenadvocaat Pu Zhiqiang in december 2012
NOS Nieuws

Chinese mensenrechtenadvocaat Pu na 19 maanden voor de rechter

Een van de belangrijkste Chinese mensenrechtenadvocaten, Pu Zhiqiang, stond vandaag na negentien maanden gevangenschap voor het eerst voor de rechter. Pu werd in mei 2014 opgepakt, rond de herdenking van de bloedig neergeslagen protesten op het Plein van de Hemelse Vrede 25 jaar eerder.

Pu wordt vervolgd voor onder meer een serie berichten die hij postte op de Chinese variant van Twitter (Weibo). De advocaat uitte geregeld kritiek op overheidsfunctionarissen en de Communistische Partij. Ook maakte hij de kleinzoon van Mao belachelijk, evenals een partijlid dat toegegeven had dat hij in zestig jaar nog nooit tegen een voorstel van de partij had gestemd.

Over een reeks terreuraanslagen die verband zou houden met de onrust in de westelijke regio Xinjiang, waar veel islamitische Oeigoeren wonen, stuurde Pu een tweet uit met de tekst: "Dit is een gevolg, niet alleen een oorzaak".

Ambassadeurs

Human Rights Watch deed vrijdag nog een beroep op tientallen ambassadeurs in Peking om te protesteren tegen de behandeling van Pu. De mensenrechtenorganisatie hoopte dat de diplomaten zich vandaag collectief zouden melden bij de rechtbank. Er waren rond de 12 vertegenwoordigers van ambassades en hen werd, samen met rond de 50 betogers, de toegang tot de rechtbank ontzegd.

  • Marieke de Vries / NOS
    Vertegenwoordigers van ambassades mochten de rechtbank niet in
  • Marieke de Vries / NOS
    Bij de rechtbank waar Pu terechtstaat is veel politie

Pu was ten tijde van de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in april 1989 een rechtenstudent van 24. Sindsdien zitten de Chinese autoriteiten hem dwars.

Mensenrechtenorganisaties houden er rekening mee dat Pu een celstraf krijgt van maximaal acht jaar. Amnesty Internationaal stelt dat sprake is van politieke vervolging. "Hij wordt alleen vervolgd omdat hij durft op te staan tegen de Chinese regering en moedig de mensenrechten verdedigt."

Pu Zhiqiang in 2013: 'geen stabiliteit zonder mensenrechten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl