NOS NieuwsAangepast

Chinese advocaat opgepakt

De bekende Chinese mensenrechtenadvocaat Pu Zhiqiang is opgepakt en vastgezet, melden zijn vrienden. Hij zou worden aangeklaagd voor het veroorzaken van onrust.

Op 4 juni is het 25 jaar geleden dat de Chinese regering tanks inzette tegen studenten die vreedzaam demonstreerden voor meer vrijheid. In aanloop naar de herdenking worden steeds meer betrokkenen en mensenrechtenactivisten vastgezet of onder huisarrest geplaatst.

Afgelopen zaterdag was er al een herdenking waarbij een aantal hoogleraren, mensenrechtenadvocaten en familieleden van omgekomen demonstranten het bloedig neerslaan van de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede herdachten. Pu bezocht die herdenkingsbijeenkomst.

Onderzoek

Ook was er een seminar waar werd gediscussieerd over de invloed van het bloedbad op de ontwikkeling van China en werd er opgeroepen onderzoek te doen naar de gebeurtenissen. Volgens de website van de Chinese Mensenrechten Verdedigers Organisatie werd de bijeenkomst niet door de autoriteiten onderbroken, maar werden veel mensen die aanwezig waren achteraf thuis lastiggevallen of gedagvaard.

Pu zou volgens een bevriende advocaat op 4 mei om 11 uur 's ochtends zijn opgepakt en 's nachts nog even thuis zijn geweest om kleding te halen. Toen bevestigde hij dat hij gearresteerd was. Sindsdien is er geen contact meer met hem geweest. De politie heeft zijn telefoon, computer en boeken in beslag genomen.

Ai Wei Wei

Pu heeft in veel bekende zaken mensen verdedigd. Zo stond hij kunstenaar en dissident Ai Wei Wei bij tijdens diens belastingzaak. Ai werd ervan beschuldigd belasting te hebben ontdoken, waardoor hij onder huisarrest kwam te staan.

Ook ondertekende Pu open brieven voor de vrijlating van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo en was hij een groot voorvechter voor de afschaffing van het werkkampensysteem in China.

Over dat onderwerp gaf hij vorig jaar nog een interview aan de NOS. Ook activiste Cao Shunli was in die reportage te zien. Zij overleed afgelopen maart in gevangenschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl