De klimaatconferentie wordt gehouden in Le Bourget in Noord-Parijs
NOS Nieuws

Milieuorganisaties maar half tevreden: 'dit schiet nog tekort'

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Nog voordat alle landen hadden ingestemd met de klimaatplannen in Parijs, reageerden milieuorganisaties al volop op de eindtekst die eerder vandaag openbaar werd. Ze reageren instemmend, maar ook met bezorgdheid op de afspraken die zijn gemaakt.

"Het akkoord schiet tekort, maar biedt hoop", aldus Greenpeace. "De ambities van alle landen samen gaan bij lange na niet ver genoeg om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden. Toch is het hoopvol dat deze nieuwe grens expliciet in het voorstel staat."

Gifpil

"Dat landen in het verdrag het belang van 1,5 graad temperatuurstijging erkennen, is bemoedigend", stelt ook Milieudefensie. "Een gifpil in de tekst is de afspraak dat de verantwoordelijkheid en compensatie voor de kosten van klimaatrampen zijn uitgesloten van de afspraken."

Dat betekent dat arme landen zelf de kosten van aan klimaatverandering gerelateerde rampen zoals overstromingen, verwoestingen en droogtes moeten dragen. Milieudefensie roept de landen op de tekst aan te passen.

Historisch document

"Het klimaatakkoord biedt een breekbare reddingslijn voor de armsten", zegt Oxfam Novib. "Het VN-klimaatakkoord, dat later vandaag hoogstwaarschijnlijk wordt afgesloten, is een historisch document. Maar het biedt de armste en meest kwetsbare mensen weinig zekerheden om zich te kunnen wapenen tegen de stijgende zeespiegel, overstromingen en droogtes", waarschuwt Oxfam Novib.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl