Wereldleiders komen superlatieven tekort
In de reacties op het klimaatakkoord dat in Parijs is gesloten komen wereldleiders woorden tekort om de grootsheid van de besluiten te onderstrepen. "Dit is een overwinning van de hele planeet en pure winst voor komende generaties", zei John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.
Het Witte Huis spreekt van het meest ambitieuze klimaatakkoord ooit. President Obama heeft toegezegd de Amerikaanse uitstoot van broeikasgassen met 26 procentpunt te beperken tot 28 procent in 2030. Volgens Obama is het akkoord "de beste kans om de enige planeet die we hebben te redden".
De vroegere vice-president Al Gore, de man van de 'Ongemakkelijke-waarheid'-film over het klimaat, zei dat "over vele jaren onze kleinkinderen zullen terugdenken aan 12 december 2015 als de dag waarop de internationale gemeenschap eindelijk besloot tot daden over te gaan".
IMF-chef Christine Lagarde roemde ook de mijlpaal die volgens haar in Parijs is bereikt. De regeringen in de hele wereld moeten volgens haar nu woorden in daden gaan omzetten. Ze vroeg speciaal aandacht voor het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen en het investeren in nieuwe energie-technologie.
Hand in hand
De Braziliaanse milieuminister Izabella Teixeira zei dat de deelnemers aan de klimaattop in Parijs hebben bewezen dat het mogelijk is "om met alle landen samen te komen en hand in hand te vechten tegen klimaatverandering".
Een aanzienlijk gematigder reactie kwam van de vertegenwoordiger van Nicaragua in Parijs, Paul Oquist. Volgens hem gaat het akkoord niet ver genoeg en zal het zeker niet bijdragen aan vermindering van de opwarming van de aarde.
Nicaragua is een van de tien landen die geen plannen hebben ingediend voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Oquist wil dat er veel meer financiële compensatie komt voor arme landen die worden getroffen door natuurrampen die het gevolg zijn van klimaatverandering.