NOS Nieuws

Dijksma in Parijs: wie kan er nu nog nee zeggen?

'Het was een magisch moment'

Staatssecretaris Dijksma is hoopvol over de afloop van de klimaattop in Parijs. Ze gaat ervan uit dat landen zullen instemmen met het klimaatakkoord.

"Er wordt een groot beroep op de wereld gedaan; wie kan daar nu nog nee tegen zeggen? Dan moet je wel van heel goeden huize komen", aldus Dijksma.

De Franse minister Fabius zei vanmiddag dat in de eindtekst afspraken staan om de temperatuurstijging "ruim onder de 2 graden" te houden. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon sprak van een historisch akkoord.

Magisch moment

Dijksma noemt het pleidooi dat Ban Ki-moon en de Franse president Hollande deden om in te stemmen "een emotionele oproep". Volgens haar was er sprake van "een magisch moment, de zaal zinderde".

Uiteindelijk is "the proof of the pudding in the eating", zegt Dijksma. "We moeten nog kijken naar de tekst, dat gaat iedereen nu doen. Maar mijn optimisme was er al, en na deze bijeenkomst helemaal."

Volgens Dijksma kun je op verschillende manieren naar het akkoord kijken, maar is het een "grote stap vooruit in de collectieve aanpak van de klimaatverandering en het oplossen van problemen waar mensen nu al dagelijks mee te maken hebben".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl