De Franse president Hollande, minister Fabius en VN-topman Ban Ki-moon bij de presentatie
NOS Nieuws

Klimaattop: temperatuurstijging onder de 2 graden

In de eindtekst van de klimaattop in Parijs staan afspraken om de temperatuurstijging "ruim onder de 2 graden" te houden. De Franse minister Fabius heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon sprak van een historisch akkoord.

Volgens Fabius is de tekst waarover de afgelopen twee weken is gesproken ambitieus en evenwichtig.

Fabius zei dat wordt geprobeerd om de temperatuurstijging aan het eind van deze eeuw ten opzichte van de pre-industriële tijd nog verder te beperken, tot 1,5 graad.

'Akkoord is duurzaam, dynamisch en bindend'

Er zijn ook afspraken gemaakt over de uitstoot van broeikasgassen. Het is voor het eerst dat er een juridisch bindend verdrag wordt gesloten waarbij alle landen afspreken dat ze de uitstoot gaan aanpakken.

Het milieubeleid van alle landen die deelnemen aan de conferentie wordt elke vijf jaar geëvalueerd.

Een andere afspraak is dat rijke landen gezamenlijk 100 miljard euro toezeggen om armere landen te helpen omgaan met de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Stemming

De deelnemende landen gaan zich nu over de tekst buigen. Later vandaag volgt een stemming over het akkoord, waarover 196 delegaties hebben onderhandeld.

Ban Ki-moon riep de delegaties op in te stemmen met het akkoord. "De hele wereld kijkt mee. Miljarden mensen zijn afhankelijk van jullie wijsheid."

'Laten we de klus afmaken. De wereld kijkt toe'

De landen moeten unaniem instemmen. De delegaties kunnen nog formele bezwaren indienen.

Staatssecretaris Dijksma spreekt van een "emotionele oproep" van Ban Ki-moon. Ze vraagt zich af "wie hier nu nog nee tegen kan zeggen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl